official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > listopad  > Obálka

Ceny za popularizaci vědy

03_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva Aleš Špičák, Michael Londesborough, Jiří Prosecký

Cestovatel do hlubin Země, lovec záhad a vypravěč bájného eposu o Gilgamešovi – tři vynikající badatelé, kteří se 24. října 2014 stali laureáty ceny za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Mimořádné pocty, kterou předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš uděluje od roku 2012, se letos dostalo dr. Aleši Špičákovi z Geofyzikálního ústavu AV ČR, dr. Michaelu Londesboroughovi z Ústavu anorganické chemie AV ČR a dr. Jiřímu Proseckému z Orientálního ústavu AV ČR.

03_2.JPG

Aleš Špičák je vedoucím oddělení tektoniky a geodynamiky GFÚ a odborníkem na silná zemětřesení v seizmicky aktivních oblastech, kde se tektonické desky kamenného obalu Země pod sebe vzájemně podsouvají (především oblast jihovýchodní Asie); dále zkoumá možné souvislosti sopečné a zemětřesné činnosti. Jeho pohled ovšem nemíří jen do zmíněných exotických částí naší planety, kde se Země třese daleko častěji a silněji než u nás – zabývá se také hlubokou geologickou stavbou střední Evropy s důrazem na oblast Českého masivu. Je spoluautorem hypotézy o zásadním vlivu tzv. fluid (podzemní tekutiny související s vulkanickou činností před cca 200–300 tisíci lety) při vzniku zemětřesných rojů v západočeské seizmicky aktivní oblasti. Dr. Špičák patří mezi mediálně známé pracovníky AV ČR, je častým hostem rozhlasových i televizních zpravodajských pořadů komentujících zemětřesení a sopečné erupce ve světě.

03_2.JPG

Michael Londesborough se specializuje na borany, karborany a metalkarborany – chemické sloučeniny (obvykle značně reaktivní látky), které slouží k přípravě dalších sloučenin. Jeho výzkum i popularizační aktivity mají jednoho společného jmenovatele – badatelovu tezi, že původ budoucích úspěchů lidské civilizace se nachází ve vědeckých a technologických inovacích, které jsou podpořeny zvyšujícími se standardy vzdělávání. Dr. Londesborough se podílí na projektech Akademie věd, British Council, České televize a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Za všechny uveďme úspěšný televizní seriál Lovci záhad, jehož je spoluautorem a jedním ze dvou hlavních protagonistů. Oceněný badatel také podporuje kontakty mladých vědců z Velké Británie a České republiky.

03_2.JPG

Jiří Prosecký se zaměřuje na starověký Přední východ, akkadskou (babylonsko-asyrskou) literaturu a její překlady a možné interpretace. Je autorem, spoluautorem, editorem či překladatelem knižních publikací a na zmíněné téma napsal desítky odborných článků. Do češtiny mj. přeložil Epos o Gilgamešovi, jenž se považuje za nejvýznamnější literární dílo starověkého Předního východu. Dr. Prosecký tak pomáhá české veřejnosti zprostředkovat duchovní kořeny starých civilizací, které se staly kolébkou i té naší. Mimořádným záběrem přeložených a komentovaných textů je badatelovo dílo ojedinělé i v kontextu světové odborné literatury.

lsd