official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jindřich Křepelka

(1890–1964)

„Nejsme oprávněni k tomu, abychom při této příležitosti hodnotili rozsáhlou vědeckou činnost univerzitní, jakož i činnost pedagogickou a odborně literární prof. dr. J. Křepelky. Jsme však povinni upozorniti na zcela nezištnou a krajně obětavou činnost nového děkana na poli proti zločinnosti a na jeho lásku k bezpečnostním orgánům vůbec, zvláště pak k četnictvu, jemuž ochotně poskytuje radu a účinnou pomoc […]“

20_1.jpg
Fota: Archiv MÚA AV ČR


„[…] Prof. Křepelka přednáší pravidelně v četnických odborných pátracích kurzech; známe pana profesora jako obratného řečníka a skvělého debatéra, který dovedl až dosud rozřešiti každý kriminalistický problém a jenž přistupuje i k té nejobtížnější práci pro četnictvo s dobrou náladou, s níž překonává nejkomplikovanější situace. Jeho dokonalé vědecko-kriminalistické předběžné posudky jsou sice stručné, ale vždy výstižné a stylisticky dokonalé. To, co napíše, dovede i energicky a statečně obhájiti před soudem republiky a nikdy se nebojí říci otevřeně své mínění. Je to pravý a poctivý sokol, jistý svými schopnostmi, které opírá o široké, odborné a všeobecné vzdělání, osobně krásný muž uhlazeného aristokratického chování. Umí zacházeti s četníky, kteří jsou (jak známo) velmi citlivým detektorem a – ačkoli jim řekne i to, čeho by se nikdo jiný neodvážil – jest jimi vážen a přímo zbožňován.“ (Va [= Robert Váňa], Spectabilis prof. dr. Křepelka a četnictvo, Četnické listy 26. 3. 1938.)

Jindřich Křepelka se narodil 30. června 1890 v Pelhřimově. Během studií na pelhřimovském gymnáziu jej nejvíce ovlivnil profesor fyziky a matematiky Josef Krkoška, průkopník praktických cvičení ve středoškolské výuce a bývalý posluchač T. G. Masaryka. V letech 1909–1913 Křepelka absolvoval studia chemie, matematiky a fyziky na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity. Již roku 1911 se stal stipendistou v Chemickém ústavu Univerzity Karlovy a roku 1913 asistentem prof. Bohuslava Braunera (do roku 1925). Po ukončení studií působil jako středoškolský pedagog (zejména 1914–1918 na Městském dívčím reálném gymnáziu E. Krásnohorské v Praze), roku 1917 získal doktorát. Důležitý mezník v jeho životě představoval studijní pobyt v USA, během nějž pracoval jako výzkumný pracovník v ústavu prof. Theodora Williama Richardse (prvního amerického vědce, který získal roku 1914 Nobelovu cenu za chemii) na Harvardově univerzitě v Cambridge (1919–1920).

Po návratu do Československa působil nadále jako asistent Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty UK (PřF UK) a v červnu 1921 se habilitoval pro obor organické chemie (roku 1925 byl jmenován profesorem mimořádným, 1931 řádným). Roku 1925 mu bylo svěřeno vybudování samostatného ústavu pro anorganickou a soudní chemii PřF UK, dočasně také řídil ústav pro aplikovanou a farmaceutickou chemii. Byl posledním děkanem PřF UK před uzavřením vysokých škol (1938–1939). Za války pracoval krátce na ministerstvu sociální a zdravotní správy. V květnu 1945 se vrátil na univerzitu, avšak v březnu 1948 byl jako politicky nežádoucí osoba poslán na dovolenou a za rok nato penzionován. V letech 1953–1963 působil jako vědecký pracovník a školitel aspirantů v Ústavu pro výzkum rud.

20_2.jpg


Prof. Křepelka se soustavně věnoval výzkumu atomových vah; jím určené atomové váhy cínu, hliníku, arzenu a olova byly zařazeny do mezinárodní tabulky atomových vah jako dosud nejpřesnější stanovení těchto konstant. Dále studoval vliv čistoty na vlastnosti látek a ultračisté látky. Část jeho prací se týká soudní chemie, toxikologie a farmaceutické chemie. Roku 1919 publikoval s Bohuslavem Braunerem Analysu kvalitativní pro posluchače (začátečníky) české university, v roce 1932 vydal Spolek československých farmaceutů jeho přednášky z anorganické chemie. V zahraničí měla odezvu kniha Kvantitativní chemická analysa (1947) věnovaná památce studentů umučených 17. listopadu 1939. Rukopis třídílné učebnice Anorganická chemie zůstal nedokončený.

Nad rámec vědeckých aktivit působil jako soudní znalec v oboru chemie a toxikologie zemského civilního i trestního soudu, dále jako znalec a stálý spolupracovník Ústředního četnického pátracího oddělení a Všeobecné kriminální ústředny při pražském policejním ředitelství (později Kriminální ústředny Ministerstva vnitra v Praze). Značný byl jeho podíl na vědecko-organizační práci: 25 let vykonával funkci jednatele Československé společnosti chemické, dlouhá léta byl členem Komise pro atomové váhy a Komise pro vydávání a registraci kritických konstant při Mezinárodní unii pro čistou a aplikovanou chemii (International Union of Pure and Applied Chemistry /IUPAC/). O uznání jeho vědecké a pedagogické činnosti svědčí například zvolení mimořádným členem II. třídy České akademie věd a umění (1928), čestné členství v Přírodovědeckém klubu, Spolku československých farmaceutů nebo Americké chemické společnosti.
Profesor Křepelka, významný vědec světového formátu, zemřel v Praze před padesáti lety, 30. října 1964.
 

HANA KÁBOVÁ,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.