official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > listopad  > Událost

Nad novými Dějinami Slovenské akademie věd

SAVka-2.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová

Publikace, kterou připravil jedenáctičlenný kolektiv v čele s Dušanem Kováčem z Historického ústavu SAV, vzbuzuje respekt už pouhým vzezřením, neboť jde o knihu s téměř sedmi sty stranami velkého formátu. Obrací se k historickému vývoji a do značné míry též k současnosti Slovenské akademie věd (SAV), tedy čelné slovenské vědecké instituce, která je historickým vývojem a četnými odbornými vazbami dodnes propojena i s Akademií věd ČR.

07_2.JPG

V každé publikaci naleznete pasáže, které v ní již předem předpokládáte, v některých však najdete rovněž texty, jež vaše očekávání předčí. Mezi takové patří v této knize kromě hutného přehledu nejvýznamnějších výsledků vědeckého bádání v SAV podle jednotlivých oblastí věd, který vznikl ve spolupráci s jednotlivými akademickými ústavy (díl I/2, kapitola 1), zejména první část textového dílu s názvem Slovenská akadémia vied a slovenská veda na pozadí historického a spoločenského vývoja. Jen málokdy se vidí, aby autoři dokázali psát o vztahu vědecké instituce ke společnosti a mocenské sféry k ní s takovou mírou zasvěcenosti a nadhledu. Charakteristika obecné politické situace, jež byla příznačná pro jednotlivé etapy vývoje vědeckého života na Slovensku, tu totiž není povinným a samoúčelným cvičením, jak tomu často v podobných pracích bývá, ale stává se pravidelným východiskem pro zvažování konkrétních otázek o úloze, již vědě přičítala či nepřičítala ta která politická reprezentace, o nátlaku, jenž byl na vědce z její strany vyvíjen, a naopak o přesvědčovací taktice, k níž se za účelem obhajoby svých potřeb uchylovala (a uchyluje) vědecká obec. Hovoří se zde smysluplně o různých ideologických souvislostech a mezinárodních vlivech, které se podepisovaly do tvorby dobové vědní politiky jakožto koncepce i do její zpravidla již velmi pragmaticky prováděné implementace.

SAVka-9.JPG
Autor publikace Dušan Kováč z Historického ústavu SAV
O publikaci Dejiny Slovenskej akadémie vied promluvil její autor Dušan Kováč; přihlíží ředitel MÚA AV ČR Luboš Velek.

Platí to hned o úvodní kapitole Karola Hollého, v níž s využitím starších prací Jána Tibenského rekapituloval vývoj neuniverzitních vědeckých institucí na Slovensku od prvních neuskutečněných projektů Matthiase Bela z první poloviny 18. století až do rozpadu první Československé republiky v letech 1938–1939 (díl I/1, kapitola 1). V závěru kapitoly je poprvé výrazněji akcentována problematika česko-slovenského vztahu na vědeckém poli, když autor poukazuje na diskriminační dopad uplatňování čechoslovakistické státní ideologie na slovenskou vědeckou scénu a konstatuje, že právě v těch­to okolnostech je „treba hľadať genézu súčasných vedeckých a univerzitných inštitúcií, ako je Slovenská akadémia vied či Univerzita Komenského“ (s. 40). Připomeňme na okraj, že různé typy asymetrie v česko-slovenském vymezení vědeckých institucí jsou v knize připomínány na dalších místech (pravidelně se týkají zejména vývoje po roce 1963, kdy se SAV těsněji vřadila do ČSAV); slovenské vidění této asymetrie je pro českého historika často vhodným varováním, aby příliš nepodléhal zažitým mýtům o české dominanci v tomto vztahu, ale uvědomoval si i parametry sofistikovanějšího slovenského vidění.

07_2.JPG
Zleva: předseda AV ČR Jiří Drahoš, velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss s manželkou, tajemník SAV Dušan Gálik a jeho zástupce Karol Fröhlich, zástupce místopředsedkyně SAV pro 3. oddělení věd Miroslav Londák, členka VR AV ČR Lydia Petráňová, někdejší předsedkyně AV ČR Helena Illnerová a ředitelka SLÚ AV ČR Helena Ulbrechtová

Okolnostem založení Slovenské akademie věd a umění v roce 1942 a jejího působení v podmínkách tzv. Slovenského štátu se v další kapitole věnuje Adam Hudek (díl I/1, kapitola 2) a týž autor následně přibližuje vývoj nejen v mezidobí let 1945–1952, ale za pomoci Jozefa Klačky a Ľudmily Nemeskürthyové také vznik Slovenské akademie věd v letech 1952–1953 a v dalších kapitolách poté její vývoj až do roku 1989 (díl I/1, kapitola 3–7). Musí se přitom vyrovnávat s otázkami souvisejícími mj. s ovlivňováním vědecké práce a jejích organizačních forem ze strany totalitních režimů působících na Slovensku a s nimi spojených ideologií. A stojí před ním samozřejmě i úkol rozvažovat v tomto ohledu o úloze akademických funkcionářů a dalších osobností, a to včetně otázky, do jaké míry dokázali zůstat vůči tlaku totalitních režimů imunní. Kniha se ani tomuto úkolu nevyhýbá, což ostatně naznačuje už v předmluvě D. Kováč, jehož úvaha, jak vědci museli někdy vynaložit až heroické úsilí, aby donutili politickou sféru k vytvoření vhodných podmínek, je zakončena slovy: „Sme však ďaleko od toho, aby sme celé dejiny SAV postavili do polohy: vynikajúci a charakterní vedci kontra nepriaznivé okolnosti. Tak to nebolo, a ani nemohlo byť. Vedecká komunita v SAV bola po celý čas, rovnako ako to bolo vo všetkých ostatných inštitúciách, rôznorodá a vždy tu boli naporúdzi aj ľudia ochotní vychádzať v ústrety totalitnému režimu, ľudia, ktorí v záujme osobnej kariéry rezignovali na úlohy a poslanie vedy a vo vzťahu k totalitnému systému robili nadprácu. Snahou autorov bolo podať historický vývoj v SAV vo všetkej tejto zložitosti a protirečivosti.“ (s. 15)

07_2.JPG
Zprava: Dušan Kováč z HÚ SAV, Antonín Kostlán z ÚSD AV ČR, člen AR AV ČR Pavel Janoušek, bývalý předseda AV ČR Václav Pačes, člen AR AV ČR Jan Zima,Martin Franc z MÚA AV ČR a ředitel ARÚP AV ČR Luboš Jiráň.

Závěrečné dvě kapitoly této části knihy se věnují polistopadovému vývoji a je třeba říci, že ani zde není předváděna nějaká plakátová idyla, ale uplatňuje se plastické vidění plné jak světel, tak stínů. Platí to nejen o kapitole věnované transformaci akademie v letech 1989–1993, jejímž autorem je D. Kováč (díl I/1, kapitola 8), ale také o koncizním výkladu o hlavních problémech vývoje SAV po roce 1993, který pochází opět z pera Adama Hudeka (díl I/1, kapitola 9). I touto kapitolou se jako červená nit táhne alarmující napětí mezi proklamovaným zájmem o vědu ze strany státu na jedné straně a faktickým nezájmem projevujícím se u značné části střídajících se politických garnitur kráceným či stagnujícím rozpočtem či přímo více méně otevřeným nepřátelským postojem, který autor spojuje zejména s érou mečiarismu. Velmi inspirativní je závěrečný text o nových výzvách a nových problémech, v němž A. Hudek shrnuje klíčové problémy posledního desetiletí ve vývoji SAV, jako jsou například stále latentně konfliktní vztah k vysokým školám, vztah k podnikovému sektoru a zesilující se tlak na větší prostor pro aplikovaný výzkum, vztahy mezi přírodními a společenskými vědami a plán institucionální transformace, v jehož rámci mají ústavy SAV přejít na platformu vědeckých výzkumných institucí. Mnohé z těchto procesů dějících se v SAV jsou prokazatelné též ve vývoji Akademie věd ČR, i když se mohou v detailech silně odchylovat. Seznamovat se se slovenskou situací je proto víc než inspirativní, a to mj. i proto, že autoři knihy umějí dobře zdůraznit některé aspekty, jež se z českého zorného úhlu často poněkud ztrácejí.

SAVka-1.JPG
Publikaci podrobněji představil Antonín Kostlán z Kabinetu dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Druhou část textového dílu publikace představují analytické kapitoly věnované vnitřnímu provozu SAV. Nalezneme velmi podrobnou rekonstrukci řídicí struktury SAV (díl I/2, kapitola 2, autorka Kristína Majerová), sumarizaci vědecké výchovy, která v SAV probíhala (kapitola 3, Alexandra Marčeková), podrobný přehled zahraniční spolupráce SAV (kapitola 4, Lýdia Kamencová), jejího finančního a materiálního zabezpečení (kapitola 5, Jana Gubášová Baherníková), vydavatelské a patentové činnosti (kapitola 6, Júlia Pavlová), jakož i přehled vědeckých společností působících při akademii (kapitola 7, opět Júlia Pavlová). Všechny tyto kapitoly, jejichž autorkami jsou shodou okolností vesměs ženy, jsou založeny na zvládnutí velkého množství faktografických podkladů, k jehož vyhodnocení posloužily často i statistické a další kvantifikační metody, takže dosažený výsledek právem imponuje svou exaktností. Vývoj SAV je v těchto kapitolách sledován v jedné kontinuální řadě od roku 1953 až po současnost, což je postup, který by nebyl v případě Akademie ČR uplatnitelný, protože kromě změny názvu v roce 1993 se v ní prosadily také další významné diskontinuitní jevy související zejména s proměnou federální instituce v národní. Již pouhé sledování grafů obsažených v těchto kapitolách však dobře naznačuje, že léta 1989–1993 měla pro slovenskou vědu stejně přelomový charakter jako pro českou, jak názorně ukazuje na jedné straně například zásadní změna v orientaci zahraničních styků SAV a její otevření se Evropě a světu, na druhé straně však zároveň rozsáhlá redukce počtu pracovníků vyplývající vedle nastartování vnitřních evalvačních mechanismů zejména z neustálého boje s mocenskou sférou o zachování udržitelného rozpočtu.

07_2.JPG

Téměř celá druhá polovina publikace se věnuje jejímu dokumentačnímu dílu, jenž je opět připraven s velkým přehledem a pečlivostí (díl II/1). Čtenář tu především nalezne edici 42 vybraných dokumentů z let 1945–2010, které plasticky osvětlují vývoj instituce. Dále jsou připojeny medailonky jednotlivých předsedů, soupis členů a členů korespondentů SAV, jakož i členů dnešní Učené společnosti SAV, přehledy složení akademických orgánů, seznam vědeckých kolegií a výčet jednotlivých pracovišť akademie včetně shrnutí jejich historického vývoje (díl II/2). Na 50 stranách následuje rozsáhlá obrazová příloha seznamující s osobnostmi, pracovišti, událostmi a vědeckou produkcí; je ovšem poněkud škoda, že většina ze zde zveřejněných fotografií je reprodukována v příliš malém formátu.

Jakkoli prvotním impulzem k napsání knihy bylo 60. výročí vzniku instituce, které je kniha věnována, vřazuje se publikace do středoevropského trendu usilujícího o analýzu role a vývoje institucí typu akademie věd v tomto prostoru. Připomeňme alespoň, že stejným směrem vykročilo bádání například v Rakousku, kde vídeňská akademie věd vytvořila zvláštní tým pro zmapování své minulosti; ten před nedávnem vydal knihu o vývoji této instituce za druhé světové války (Die Akademie der Wissenschaften in Wien 1938–1945, Wien 2013) a nyní se soustředí na otázky jejího vývoje za studené války (tedy v období, kdy je Rakouská akademie věd podle svých formálních znaků zahrnutelná mezi tzv. akademie věd sovětského typu, což ukazuje na jistou absurdnost takové typologie).

K podobné sebereflexi dochází i v případě Akademie věd ČR. Tým Masarykova ústavu a Archivu AV ČR před rokem vydal knihu Dějiny Akademie věd ČR v obrazech (Praha 2013), jež představuje prolegomena k budoucí detailní syntéze dějin této instituce. Další tým shromážděný kolem Kabinetu dějin vědy, Kabinetu pro studium vědy, techniky a společnosti Filosofického ústavu AV ČR a Knihovny AV ČR připravuje analýzu základních vývojových trendů posledních dvaceti pěti let v rámci projektu Proměny Akademie věd ČR. Práce slovenských kolegů se tak stává pro české odborníky nejenom vítanou základnou pro komparaci, ale namnoze metodologickým vodítkem a inspirací.
 

ANTONÍN KOSTLÁN,
Kabinet dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR