official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > listopad  > Událost

O krok napřed

Přesně ve dnech, kdy předseda Slovenské akademie věd prof. Jaromír Pastorek bojoval se slovenskými politiky, aby nebyl rozpočet jeho instituce snížen o 17 %, se 14. října 2014 v pražské vile Lanna za účasti velvyslance Slovenské republiky představila unikátní publikace Dejiny Slovenskej akadémie vied. Autorský kolektiv v čele s Dušanem Kováčem (Historický ústav SAV) podává v knize syntetický a ucelený pohled na šedesátiletou historii této instituce.

07_3.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akdemický bulletin

Téměř sedmisetstránkové dílo je výsledkem několikaleté vědecké práce, a jak s úsměvem podotkl předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, slovenští kolegové jím českou instituci o krok předběhli; zároveň také připomněl analogii mezi současnou situací slovenského předsedy prof. Pastorka a českým vývojem v roce 2009, kdy on sám musel krátce po svém nástupu do funkce čelit podobnému ohrožení Akademie u nás. Podporu Akademií věd zemí Visegrádské čtyřky vyjádřili jejich předsedové slovenským kolegům v dopise čelným představitelům Slovenské republiky, který zformulovali během pravidelné schůzky akademií V4. Letošní zasedání, jež měla v gesci AV ČR (podrobněji se o něm dočtete v prosincovém čísle Akademického bulletinu), předcházelo prezentaci výjimečné knihy Kováčova týmu.

07_3.JPG

Komorní slavností věnovanou pojednání o dějinách SAV provázel ředitel Masarykova ústavu a Archivu AV ČR dr. Luboš Velek, hosty podrobně seznámil s historiografickým dílem vedoucí Kabinetu dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR dr. Antonín Kostlán a přátelskou atmosféru podtrhla přítomnost slovenského velvyslance v Praze Petera Weisse, který navštívil reprezentační prostory Lannovy vily ze své nedaleké úřadovny vůbec poprvé. Knihu vydala SAV ve svém vydavatelství VEDA.

MARINA HUŽVÁROVÁ