official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Zasedání výboru pro bioetiku

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) vyvíjí kromě tematiky kulturního dědictví aktivity rovněž v oblasti bioetiky. Mezinárodní výbor pro bioetiku UNESCO (International Bioethics Committee – IBC) má již na svém kontě mnohé významné deklarace, a to především „Universální deklaraci o bioetice a lidských právech“ (2005). Poslední zasedání výboru, který byl založen v roce 1993 a tvoří jej 36 nezávislých expertů jmenovaných generálním ředitelem UNESCO na dobu čtyř let, se uskutečnilo v Paříži ve dnech 8. až 12. září 2014.


V pořadí již 21. zasedání IBC mělo na programu inovaci článku 15 Univerzální deklarace o bioetice a lidských právech, který se zabývá sdílením prospěchu či užitku z výzkumu. Experti diskutovali o jejích článcích v souvislosti s rozvojem genetiky, vývojové biologie a výzkumu lidského genomu v posledních letech a rovněž se seznámili se shrnutím připravované revize Doporučení ke statutu vědeckého pracovníka, které vydalo UNESCO v roce 1974. Část zasedání se konala společně s Mezivládním výborem pro bioetiku UNESCO – výborem expertů na bioetickou problematiku, který jmenují vlády 36 členských států UNESCO (Česká republika mezi ně nepatří).

Diskuse o inovaci článku 15 se stala doménou zástupců rozvojových zemí zejména z Afriky a Střední a Jižní Ameriky, kteří tvoří značnou část členstva IBC a jejichž zájmy jsou poněkud jiné než zájmy zástupců vyspělých zemí. Podstatný je pro ně především účinný přenos znalostí moderního biomedicínského výzkumu do klinické praxe v jejich zemích a samozřejmě finanční stránka péče o zdraví. Obecná diskuse o inovaci deklarace z hlediska nových znalostí výzkumu se soustředila do dvou oblastí: jednak šlo o ochranu lidských práv v souvislosti s rychle se rozvíjejícími znalostmi lidského genomu a jeho testováním, jednak o prudký rozvoj vývojové biologie a reprodukční medicíny (například v souvislosti s návrhem léčby mitochondriálních nemocí pomocí tzv. pronukleárního transferu nebo problematikou vytváření zárodečných buněk z indukovaných pluripotentních kmenových buněk). V tomto kontextu bude výbor v průběhu dalších měsíců usilovat o vytvoření návrhu, jak deklaraci na základě konsenzuální diskuse revidovat.

Zástupci bioetické komise Rady Evropy (RE) informovali výbor o připravované konferenci RE na téma nově vznikajících technologií (nanotechnologie, biotechnologie, kognitivní neurotechnologie) – uskutečnit by se měla v červnu 2015 v Paříži. Více o činnosti IBC nalez­nete na http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/bioethics/international-bioethics-committee/.

JOSEF SYKA,
Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.,
člen Mezinárodního výboru pro bioetiku UNESCO