official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

IMEBORON XV

V areálu Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích se na sklonku léta (24. až 28. srpna 2014) konala prestižní mezinárodní konference IMEBORON (International Meeting on Boron Chemistry), a sice již po patnácté.

13_1.jpg
Foto: Archiv ÚACH AV ČR

Počátky sympozia se vztahují k roku 1971, kdy se uskutečnila na území bývalého Československa, na zámku v Liblicích. Tradice konferencí, jež po sobě následují v tříletých intervalech, vznikla v době rozvíjející se normalizace, a tak lze i po 44 letech obdivovat úsilí zakladatelů chemie boru u nás, doc. Jaromíra Pleška a doc. Stanislava Heřmánka, kteří dokázali tuto konferenci zorganizovat a prosadili účast naprostých špiček oboru z celého světa včetně dvou nositelů Nobelových cen, prof. Williama N. Lipscomba a prof. Herberta C. Browna z USA. Boroví chemici navštívili za tímto účelem Československo ještě jednou, a to v roce 1987, kdy se sešli v jihočeské Bechyni.

13_2.jpg

Letošní setkání připravilo oddělení syntéz Ústavu anorganické chemie AV ČR (ÚACH) pod předsednict­vím jejího vedoucího dr. Bohumíra Grünera. Záštitu nad konferencí, která se konala v roce, kdy uplynulo 100 let od objevení hydridů boru Alfredem Stockem a 50 let od zahájení systematického výzkumu tzv. karboranů, převzal předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš.

13_3.jpg

Sympozium zahájil místopředseda AV ČR prof. Vladimír Mareček. Historii borové chemie následně představili dr. Bohumil Štíbr z ÚACH a prof. Narayan S. Hosmane z Northern Illinois University, DeKalb (USA).

Vlastní program sestával ze dvou sekcí – klasické anorganické a organické se zaměřením na biomedicinální chemii. V den zahájení vyslechlo 216 účastníků z celého světa první plenární přednášku prof. Hosmaneho, jenž hovořil o chemii karboranů a metallaboranů z hlediska historického i výhledů do budoucnosti, které lze obecně chápat jako více než dobré. Program pokračoval 13 zvanými přednáškami, 12 keynote prezentacemi, 65 ústními sděleními, 21 flash-posterovými prezentacemi a 75 posterovými prezentacemi. Konferenci zakončila strhující plenární přednáška prof. Eluvathingala D. Jemmise z Indian Institute of Science v Bangalore (Indie), která měla i značný prediktivní charakter v souvislosti s enormním potenciálem chemie boru.

13_4.jpg

Z bezprostředních ohlasů a z e-mailových poděkování lze soudit, že 15. světové setkání borových chemiků bylo po všech stránkách úspěšné. Lze doufat, že trend bude pokračovat i na 16. konferenci, která přivede chemiky pracující v této jedinečné oblasti v roce 2017 na Čínskou univerzitu do Hongkongu – předsedat jí bude prof. Zuowei Xie.

DRAHOMÍR HNYK,
Ústav anorganické chemie AV ČR, v. v. i.