official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > květen  > Obálka

Medaile Bernarda Bolzana

Profesor Vladimír Souček z Matematického ústavu UK, který patří mezi světově respektované badatele v několika oblastech geometrie a jejích aplikací v matematické fyzice, převzal 16. dubna 2014 čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách. Na udělení prestižního ocenění jej navrhl Matematický ústav AV ČR.

02_1.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: předseda AV ČR Jiří Drahoš, nositel Bolzanovy medaile Vladimír Souček a jeho kolegové Martin Markl, Ivan Netuka a Mirko Rokyta


Prof. Souček publikoval tři monografie a 95 původních vědeckých článků; databáze MathSciNet uvádí 627 citací jeho prací. Jako jeden z nemnoha českých matematiků publikoval v možná nejprestižnějším matematickém časopise Annals of Mathematics. Ve svých prvních pracích se věnoval nelineární funkcionální analýze a teorii funkcí více komplexních proměnných. Zájem o aplikace v teoretické fyzice jej přivedl k hyperkomplexní analýze. Spolupráce s kolegy na univerzitě v Ghentu vedla v roce 1992 k monografii o vlastnostech řešení Dirakovy rovnice, jež je dodnes jednou z nejcitovanějších monografií v oboru (Google Scholar uvádí 608 citací). Další práce prof. Součka proto přirozeně směřovaly ke studiu invariantních diferenciálních rovnic. V této oblasti publikoval v Annals of Mathematics již zmíněný článek, v němž společně s A. Čapem a J. Slovákem popsal obecnou konstrukci BGG posloupností invariantních diferenciálních operátorů; práce je nejcitovanějším článkem prof. Součka (153 citací v Google Scholar).
Ohlas jeho práce dosvědčují pozvání na význačná světová matematická pracoviště; jako hostující profesor působil na univerzitách v Bologni, Ghentu, Paříži, Adelaide, Sydney, Aucklandu, Canbeře, Minneapolis a v Aarhusu, dále v Ústavu Maxe Plancka v Bonnu a v Lipsku, v Ústavu E. Schrödingera ve Vídni a ve Výzkumném ústavu matematických věd v Berkeley.

02_2.jpg
Profesor Vladimír Souček

V letech 1993–1999 byl ředitelem Matematického ústavu UK, v letech 1999–2005 proděkanem pro matematiku na MFF UK a také členem Národního komitétu pro matematiku. Byl hlavním řešitelem Výzkumného záměru Metody moderní matematiky a její aplikace a rovněž spoluřešitelem centra excelence – Ústavu Eduarda Čecha pro algebru, geometrii a matematickou fyziku; v letech 2002–2012 byl postupně spoluřešitelem tří grantů Grantové agentury ČR.
Významnou zásluhou prof. Součka je propagace matematické fyziky a snaha otevřít českou matematiku hlavnímu proudu, s čímž souvisí i jeho podíl na založení a každoroční organizaci zimní školy Geometry and Physics, která se tradičně koná v šumavském Srní. Za více než 30 let škola pokryla spektrum oborů matematiky a matematické fyziky, umož­nila kontakt několika generacím se špičkami světové vědy a přispěla k rozšíření rozhledu účastníků školy nad mnoha oblastmi matematiky a jejich aplikací v teoretické fyzice.

lsd