official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > květen  > Ocenění

Cena Inženýrské akademie ČR 2014

IACR_logo.jpgInženýrská akademie ČR vyhlašuje 18. ročník soutěže o Cenu Inženýrské akademie. Cena s dotací 50 000 korun se uděluje od roku 1997 význačným osobnostem a kolektivům z České republiky i ze zahraničí za mimořádný výsledek tvůrčí práce – vynikající realizovaný technický projekt či významný přínos k rozvoji inženýrského výzkumu. Návrhy na její udělení mohou předkládat právnické i fyzické osoby ČR.
Ocenění chce stimulovat práci řešitelských kolektivů, vědeckých a výzkumných pracovníků, konstruktérů, inženýrů a technických pracovníků. Zároveň má podporovat tvůrčí úsilí a vytrvalost, jež jsou nezbytné jak v systematické výzkumné práci vedoucí k novým fundamentálním poznatkům a posouvající hranice poznání v oboru inženýrského a aplikovaného výzkumu, tak i k prosazení významných technických projektů, a to od záměru až do jeho dokončení a uplatnění v novém výrobku či v jiném technickém díle.
Prestižní ocenění získaly od roku 1997 mnohé význačné projekty; mj. vybudování badatelského centra výkonových laserů AV ČR, vyvinutí restaurátorské a konzervační technologie pro mozaiku Poslední soud na katedrále sv. Víta na Pražském hradě, projekt a realizace opravy vrchní stavby Karlova mostu v Praze nebo softwarový projekt A-GLOBE: technologie a softwarový nástroj pro integraci a simulaci rozsáhlých distribuovaných systémů. Oceněny byly rovněž projekty související s vývojem nových technicky progresivních strojů a zařízení (vývoj a realizace letounu VUT 100, vývoj nové generace tkalcovských stavů a soustružnické obráběcí centrum POWERTURN 1600 II. generace) nebo infrastrukturní projekty (projekt odbavovací haly mezinárodního letiště v Praze, projekt vysouvaných tunelů metra pod Vltavou, projekt a realizace obřích zásobníků pro státní strategické zásoby ropy, ocelová konstrukce zastřešení Sazka Arény a mostní estakády na tramvajové trati Hlubočepy-Barrandov, ekodukt z obloukových lepených lamelových dřevěných nosníků či letmo betonovaná část mostu přes údolí Berounky na silničním okruhu kolem Prahy).

Inženýrská akademie se obrací na tvůrčí kolektivy, organizace výzkumu, projekční i výrobní organizace i jednotlivce s výzvou, aby návrhy na ocenění předložili do 16. července 2014 sekretariátu IA ČR, ­Národní 3, 110 00 Praha 1, který rovněž o Ceně a podávání návrhů do soutěže poskytne veškeré ­informace (ty lze společně s návrhovými listy získat i na www.eacr.cz).
Výsledky soutěže budou vyhlášeny do konce listopadu 2014. Ocenění za vítězný projekt bude předáno na ceremoniálu v Betlémské kapli v Praze.
Partneři Ceny IA ČR jsou NADACE PRECIOSA, METROSTAV, a. s., MM Průmyslové spektrum.

MIROSLAV VÁCLAVÍK,
Inženýrská akademie ČR