official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červ-srp  > Z Bruselu

Invazivní nepůvodní druhy

Stále zastoupení České republiky při EU hostilo 3. června 2015 půldenní konferenci věnovanou výzkumu invazivních nepůvodních druhů a chorob, kterou ve spolupráci se Stálým zastoupením a Ministerstvem zemědělství ČR uspořádala Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace v Bruselu (CZELO).

24_1.jpg
Foto: Archiv CZELO
Konferenci zahájil velvyslanec Jakub Dürr. Dále zleva: Pavel Poc, Jarka Chloupková a João Pedro Silva.


Téma chorob a invazivních nepůvodních druhů a jejich dopad na zemědělství a životní prostředí je výzvou pro vědce na celém světě a pokrývá mnohé oblasti základního i aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací. Je rovněž součástí projektů, které badatelé řeší s podporou rámcových programů i dalších dotačních titulů na úrovni EU.
Na konferenci se řečníci věnovali biologické bezpečnosti a bezpečné dodávce potravin a dalších komodit, dopadu chorob na dřeviny a další rostlinné druhy, šíření invazivních nepůvodních druhů s ohledem na obchod s biologickým materiálem a nutnosti ochrany biodiverzity. Diskutovali možnosti předcházení rizikům spojeným s chorobami a invazivními nepůvodními druhy a konstatovali, že je třeba především zodpovědný přístup všech zainteresovaných subjektů. Za ČR přednesli příspěvky poslanec evropského parlamentu dr. Pavel Poc, dr. Jan Pergl z Botanického ústavu AV ČR a prof. Libor Jankovský z Mendelovy univerzity v Brně. Akce se dále zúčastnili zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a představitelé vědecké komunity, kteří v této oblasti působí v ČR i zahraničí.

PAVLÍNA PANCOVÁ ŠIMKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR