Previous Next
Líbám Tě a miluju, Ahojsk! GABRIELA ROMANOVÁ Editorský tým si vytyčil nelehký úkol sestavit publikaci dopisů, jež...
Matěj Václav Šteyer, hymnograf a katolík TOMÁŠ HAVELKA Matěji Václavu Šteyerovi, plodnému jezuitskému autorovi,...
Brána do světa české hrůzy JAKUB JARINA Sousloví český horor zpravidla vyvolává otázku, zda něco takového...

Ústav pro českou literaturu AV ČR zahájil v červnu 2012 konverzi svých knihovních a bibliografických databází a jejich integraci na platformě systému Aleph.

Tento systém je využíván vůdčími knihovnickými a bibliografickými pracovišti v národním i mezinárodním měřítku. Jednotlivé báze vědeckých informací ÚČL budou na novou systémovou platformu přecházet postupně, celý proces bude definitivně ukončen až v první polovině roku 2015. Důvodem je mimořádný rozsah a komplexnost stávajících bází ÚČL, které nadto fungují v několika různých datových formátech. Ve výsledku získají uživatelé Bibliografie české literární vědy modernější a přehlednější přístup k datům ÚČL i sofistikovanější možnosti pro vyhledávání informací, než jaké nabízí stávající nerelační databázový systém ISIS, využívaný v ÚČL od počátku 90. let 20. století. Po dobu přechodu na novou platformu prosíme všechny uživatele o pochopení pro některé možné komplikace: především nutnost vyhledávat aktuální bibliografické informace v oborové bibliografii Česká literární věda zároveň v obou systémech, starém, jehož doplňování skončilo k 31. 7. 2012, i novém, kam jsou ukládány nové bibliografické záznamy pořízené po tomto datu.

 

Veškerá data zpracovaná ve starším systému ISIS prozatím zůstanou dostupná na původní adrese a budou do budoucna zakonzervována. Nadále však nebudou s výjimkou databáze excerpovaných časopisů v tomto systému dále aktualizována. Do systému Aleph by měla být konvertována v průběhu zimy 2015.

 

Jakékoli připomínky, podněty a poznámky k probíhající konverzi i jednotlivým databázím uvítáme na následujících e-mailových adresách:

 

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.        (k bibliografickým databázím a článkové bibliografii ÚČL obecně)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                       (k databázím v systému Aleph)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                           (k databázím v systému ISIS)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                     (k aplikaci RETROBI a Retrospektivní bibliografii 1775–1945)