Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace příslušné vědce, vědeckého tajemníka (RNDr. Jan Martinec CSc., martinecatueb [dot] cas [dot] cz), nebo Mgr. Markétu Fílovou: filovaatueb [dot] cas [dot] cz.

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

4.5.2017

Mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém mají významný podíl olomoučtí odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. (ÚEB),  se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene. Obilovina je významná nejen jako krmivo ale také pro výrobu sladových nápojů (piva a whisky).

19.4.2017

Den fascinace rostlinami. Akce se konají na různých místech spojených s pěstováním a výzkumen rostlin ve dnech 17. a 18.5.2017. Podrobnosti a odkazy na jednotlivé akce jsou uvedeny níže.

19.4.2017

V rámci Jarních exkurzí do světa vědy se na Ústavu experimentální botaniky AVČR v Praze 6 - Lysolajích budou konat tři workshopy pro veřejnost (workshop mikroskopické techniky, workshop pro děti a workshop in vitro zahradničení), kde si budete moci vyzkoušet práci v laboratoři. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na e-mailu filova(at)ueb(dot)cas(dot)cz.

9.4.2017

V dalším měsíci zůstaneme u nás doma. Pojednávat budeme o bylině, jejíž nať se sbírá zjara (nejčastěji v dubnu až květnu), před tím, než rostlina vykvete svými bílými květy…

13.3.2017

Zůstaneme v Asii, ale pro změnu zamíříme do Číny, v níž má svoji domovinu další exotické ovoce vyžadující tropické klima. Napovíme, že jeho tvar bývá oválný až mírně srdčitý. Zralé plody vážící asi dvacet gramů se barví do červena nebo červenorůžova, na svém povrchu mají hrubou texturu a uvnitř skrývají jedinou pecku…

15.2.2017

V Olomouci začala fungovat první Aplikační laboratoř v České republice, která pomáhá šlechtitelům. Podívejte se na naše video!

Syndikovat obsah