official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > listopad  > Obálka

Čtyři dekády experimentální medicíny

03_5.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ústav experimentální medicíny AV ČR oslavil 2. listopadu 2015 čtyřicet let od svého založení. Slavnostního večera v Karolinu se zúčastnili hosté z vědecké i vysokoškolské sféry; zdravici předsedy Akademie věd přednesla v zastoupení členka Akademické rady AV ČR prof. Eva Zažímalová. U příležitosti jubilea předala ředitelka ústavu prof. Eva Syková pamětní medaile za zásluhy o spolupráci a vědní rozvoj sedmi pracovníkům, přičemž zdůraznila význam vědy jako jednoho z pilířů vyspělých společností: „Kdo dává finance do výzkumu, investuje do budoucnosti. Je proto třeba podporovat především samo vědecké bádání, protože moderní věda není odtržena od ekonomiky a hospodářství, ale jejím cílem je zlepšovat kvalitu života.“

03_5.JPG

ÚEM vznikl v roce 1975 spojením čtyř, tehdy již renomovaných vědeckých laboratoří ČSAV – plastické chirurgie, oftalmologie, otorinolaryngologie a histologie. V sedmdesátých letech 20. století byla založena Laboratoř pro výzkum vlivu mykotoxinů na zdraví v Olešnici v Orlických horách. V roce 1993 se ústav přestěhoval do areálu AV ČR v pražské Krči. Vlivem transformace české vědy se rozšířil o oddělení ekotoxikologie a oddělení neurověd. Pod vedením tehdejšího ředitele prof. Josefa Syky narostl v poslední dekádě 20. století počet a kvalita publikací a výsledků. K ústavu byl přičleněn Farmakologický ústav, z něhož v současnosti existuje pouze oddělení farmakologie. V roce 2001 se ředitelkou ÚEM stala prof. E. Syková, jejíž zásluhou vznikl v krčském areálu první biomedicínský inkubátor v AV ČR (Inovační biomedicínské centrum), v němž se rozvíjejí spin-off firmy a dále bylo vybudováno Výzkumné centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad. Vědci působí i v centrech excelence (Projekt excelence v oblasti neurověd, Centrum studií ­toxických vlastností nanočástic, Centrum vývoje originálních léčiv a Centrum orofaciálního vývoje a regenerace) a zapojují se do mezinárodních projektů.

03_5.JPG

ÚEM AV ČR je jedinou institucí v České republice zabývající se komplexním lékařským výzkumem s výstupy do klinické praxe. Prohlubují se v něm poznatky ve výzkumu mozku a jeho onemocnění (prof. J. Syka, prof. E. Syková), buněčné neurofyziologie (dr. Miroslava Anděrová, prof. Govindan Dayanithi), kmenových buněk a tkáňového inženýrství (prof. Evžen Amler, doc. Pavla Jendelová a dr. Šárka Kubinová), transplantační imunologie (prof. Vladimír Holáň a doc. Jitka Čejková), nádorové biologie (dr. Pavel Vodička), imunofarmakologie (dr. Zdeněk Zídek), teratologie (doc. Miroslav Peterka a dr. Renata Peterková), genetické ekotoxikologie (dr. Radim Šrám, Ing. Jan Topinka, dr. Pavel Rössner). Více informací na www.iem.cas.cz.

JANA KŘÍŽOVÁ,
Ústav experimentální medicíny AV ČR