Previous Next
Nad písňovými texty šedesátých let STEFAN SEGI Literárněvědné monografie o písňovém textu nejsou v českém ani...
Prozaičky nejsou hrdinky aneb O literárních badatelích a pistolnících PETRA KOŽUŠNÍKOVÁ Autoři publikace Sedm statečných a spol. si vytyčili úkol...
Brána do světa české hrůzy   JAKUB JARINA Sousloví český horor zpravidla vyvolává otázku, zda něco...

22. října 2013 od 17:00h v přednáškovém sále ÚČL AV ČR, v. v. i. prosloví Prof. Dr. John Pier (Université de Tours; CRAL – CNRS, Paris) přednášku „Narratology, Structuralism and Classical-Postclassical Paradigm“.

 

Anotace:

Naratologie, strukturalismus a klasické-postklasické paradigma

Přednáška se věnuje proměnám naratologie, kterou založili francouzští strukturalisté v šedesátých letech 20. století. Zaměřuje se především na vývoj narativní teorie, k němuž došlo v důsledku významné změny paradigmatu v posledních dvaceti letech. Klasické-postklasické paradigma, které stojí za rozrůzněností současných naratologií, je chápáno jako zastřešující celek pro tyto vývojové změny. Vychází z předpokladu, že postklasické naratologie zaplnily mezery ve studiu formálních rysů narativu tím, že přihlížejí ke kontextu. Strukturalismus, ke kterému toto paradigma odkazuje, je ale strukturalismus saussurovské lingvistiky. Je však možné, že existují jiné koncepty struktury, které nejsou založeny na saussurovské lingvistice a které tak od sebe neoddělují formální a kontextové rysy narativu. Jestliže takové koncepty existují, pak je nutné klasické-postklasické paradigma znovu kriticky přehodnotit.

 

Srdečně Vás zveme k účasti!

 

PLAKÁT