Previous Next
Nad písňovými texty šedesátých let STEFAN SEGI Literárněvědné monografie o písňovém textu nejsou v českém ani...
Prozaičky nejsou hrdinky aneb O literárních badatelích a pistolnících PETRA KOŽUŠNÍKOVÁ Autoři publikace Sedm statečných a spol. si vytyčili úkol...
Brána do světa české hrůzy   JAKUB JARINA Sousloví český horor zpravidla vyvolává otázku, zda něco...

ÚČL AV ČR si Vás dovoluje pozvat na veřejně přístupné představení knihy Petra Plecháče a Roberta Kolára Kapitoly z korpusové versologie, které se koná v úterý 30. května 2017 od 15 hodin v přednáškovém sále ÚČL (Na Florenci 3, Praha 1).

Úvodní slovo pronese Jakub Říha, následně autoři promluví o vzniku knihy, jejích tématech, metodách, kompozici a cílech. Představena bude rovněž nová podoba webových stránek Versologického týmu ÚČL.

 Anotace knihy:

Kapitoly z korpusové versologie jsou výstupem dlouhodobého projektu zaměřeného na výzkum českého verše 19. století a navazují na práce Miroslava Červenky a Květy Sgallové. Kromě analýzy vybraných rytmických charakteristik a jejich spojitosti s dobovými poetikami je pozornost věnována komplexní charakteristice rytmického stylu veršovaného textu. Kniha se materiálově opírá o Korpus českého verše  a je založena na sledování měřitelných charakteristik textů.

 

POZVÁNKA

www.versologie.cz