Previous Next
Nad písňovými texty šedesátých let STEFAN SEGI Literárněvědné monografie o písňovém textu nejsou v českém ani...
Prozaičky nejsou hrdinky aneb O literárních badatelích a pistolnících PETRA KOŽUŠNÍKOVÁ Autoři publikace Sedm statečných a spol. si vytyčili úkol...
Brána do světa české hrůzy   JAKUB JARINA Sousloví český horor zpravidla vyvolává otázku, zda něco...

Srdečně vás zveme na závěrečnou přednášku letního cyklu Staročeských dýchánků. S tématem Rubriky a text liturgického divadla středověkých Čech: mezi liturgickým ordo, scénářem a „(para)dramatem“ vystoupí Kateřina Vršecká z KKS FÚ AV ČR.

Anotace: Přednáška představí svébytné rysy textových záznamů liturgických a k liturgii se vážících her středověkých Čech a zaměří se zejména na jejich latinskou rubriku i na její postavení ve středověkém dramatu obecně. Prostřednictvím ukázek z rukopisných záznamů latinských dramatizovaných  obřadů Visitatio sepulchri a latinsko-českých velikonočních her budou diskutovány rubriky v jejich různorodosti a specifičnosti i v jejich vlivu na výslednou textovou podobu her. V závislosti na podrobnosti, povaze a obsahu vedlejšího textu náboženského dramatu lze na rubriky nahlížet z vícero úhlů: coby návod k provádění dramatizovaného obřadu (hry) typu latinského ordo v liturgických knihách, coby scénář reflektující mizanscénu a jednotlivé složky „inscenace“ opatřený notací („režijní“, inscenační poznámky) a v neposlední řadě coby svébytnou, „paratextovou“ složku středověkého liturgického a náboženského dramatu a současně i literaturu specifických funkcí. 

Akce se bude konat v úterý 6. června 2017 v 17:00 v zasedací místnosti ÚČL AV ČR, v.v.i. (Na Florenci 3, Praha 1).

POZVÁNKA