official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červen  > Obálka

Kulatý stůl v Senátu

Kulaty_stul.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: předseda Akademie věd Jiří Drahoš, 1. místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková a Václav Marek z České hlavy PROMO, který vystoupil na téma proč si vědci a podnikatelé nerozumí aneb proč není věda v praxi.

Na téma spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve výzkumu, vývoji a inovacích diskutovali 21. května 2014 ve Frýdlantském salonku Senátu Parlamentu ČR představitelé vědy, vysokých škol, průmyslu a obchodu. Kulatý stůl se z iniciativy 1. místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše uskutečnil v rámci Memoranda o spolupráci mezi Senátem Parlamentu ČR a Akademií věd ČR. Aktéři jednání debatovali především o perspektivách využití výsledků základního a aplikovaného výzkumu v praxi a jejich přínosu pro hospodářský rozvoj ČR. Role moderátora se zhostil dr. Otakar Fojt z Britského velvyslanectví v Praze.
Jak uvedla A. Gajdůšková, spolupráce mezi Akademií věd a Senátem se odvíjí nejen na téma „jak podporovat vědu“, ale rovněž v kontextu otázky, jak pro politická rozhodování vycházet z vědeckého základu. Předseda AV ČR shrnul několik klíčových potřeb: v oblasti základního výzkumu je žádoucí zdravá skeptičnost při stanovování priorit, je nezbytná fungující komunikace mezi průmyslovou a akademickou sférou a též státní motivace firem, aby nežádaly finance z veřejných zdrojů, nýbrž uplatňovaly výzkum u institucí, jako je Akademie věd.
Kromě panelistů, kteří vystoupili s odbornými příspěvky, se kulatého stolu zúčastnili místopředsedkyně senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a současně ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR prof. Eva Syková a předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu prof. Jiří Zlatuška.

Senat_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

lsd