Intranet English

Terapeutický a preventivní dopad nutričních lipidů na nervovou a kognitivní výkonnost


Velký společný evropský projekt LipiDiDiet, který je součástí sedmého rámcového programu, řeší vliv lipidů ve stravě na neurony a kognitivní výkon ve stáří, Alzheimerově chorobě a cévní demenci. Výzkum je založen na předchozích pozozováních, že některé lipidy snižují riziko demence.

Zejména některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny zřejmě snižují riziko Alzheimerovy choroby. Naším hlavním cílem je doplnit aktuálně existující terapii Alzheimerovy choroby vhodnou výživou, a to zejména v počátečních fázích onemocnění. Ale nezabýváme se pouze Alzheimerovou chorobou, vyvíjíme také dietetické výrobky, které udržují a podporují normální kognitivní funkce a zdravé stárnutí obecně, dietetické výrobky ke snížení rizika cerebrovaskulárních chorob atd. Projekt je založen na dvou prvcích, jedním je aplikovaný výzkum, který dokumentuje hodnotu nutriční podpory u osob s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Dalším prvkem je základní výzkum, který prohlubuje poznatky o možných terapeutických a preventivních účincích lipidů z potravy v modelových systémech Alzheimerovy choroby a vaskulární demence. Naším cílem je vyvinout lipidovou dietu, která snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a souvisejících nemocí a má stabilizační vliv na kognitivní výkon ve stárnutí. Dále budeme poskytovat poradenství pro seniory v oblasti výživy a zdravého životního stylu.

 

Koordinátor projektu profesor Tobias Hartmann ( Saarland University) integruje základní a klinický výzkum prováděný v různých institucích zahrnujících:

Saarland University

University of Eastern Finland

University of Szeged

Tel Aviv University

Stichting Katholieke Universiteit - Radboud University Nijmegen Medical Center

University of Gothenburg 

DANONE Research

Karolinska Institutet

Academy of Sciences of the Czech Republic - Institute of Physiology

VU University Medical Center

University of Bonn

European Research and Project Office GmbH

Heidelberg University Hospital

University Hospital of Tuebingen

Central Institute for Mental Health

University Hospital Regensburg

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR