Intranet English

Ing. Olze Zimmermannové, Ph.D. byl udělen grant Grantové agentury České republiky


Ing. Olga Zimmermannová, Ph.D.získala grant Grantové agentury České republiky (GA CR 17-01953S) nesoucí název Fyziologická úloha kation/proton antiportních systémů v homeostázi monovalentních kationtů, signalizaci Ca2+ a v regulaci vnitrobuněčného pH

Cíle projektu:

  1. Nalézt nové strukturní a funkční elementy v Na+/H+-antiportních systémech z nižších eukaryot důležitých pro regulaci jejich aktivity a/nebo biogeneze. 
  2. Objasnit propojení mezi transportéry monovalentních kationtů a systémy, jež se účastní signalizace prostřednictvím Ca2+ v buňkách kvasinek.

 

Abstrakt:

Regulace vnitrobuněčné koncentrace iontů je zásadní pro všechny buňky. Optimální vnitrobuněčné koncentrace kationtů jsou zajišťovány koordinovanou činností různých transportérů, a pokud je jejich činnost a tím i homeostáze kationtů narušena, projeví se to v celé řadě patologických stavů. Projekt bude studovat vlastnosti, regulaci a spolupráci různých typů transportérů kationtů, zejména (i) určí nové strukturní a funkční elementy skupiny Na+(K+)/H+ antiporterů, (ii) identifikuje nové způsoby jejich regulace, a pokusí se nalézt (iii) dosud neznámé vztahy mezi transportéry draslíku a buněčnou signalizací prostřednictvím Ca2+ v kvasinkách. Nové poznatky přispějí k objasnění regulační sítě homeostáze kationtů v jednobuněčném modelovém eukaryotním organismu a poslouží k identifikaci odpovídajících regulačních mechanismů ve vyšších eukaryotech. 

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR