official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > březen  > Z Bruselu

Nová strategická partnerství EIT

Evropský inovační a technologický institut (European Institute of Innovation & Technology – EIT), který vznikl v roce 2008 a jehož sídlem je maďarská Budapešť, je důležitou součástí „Horizontu 2020“. Na aktivity EIT v letech 2014–2020 byly v rozpočtu H2020 vyčleněny finanční prostředky ve výši 2,3 miliardy eur (v předchozím období 2008–2013 disponoval institut částkou 300 mil. eur). Hlavní nástroje k dosažení cílů EIT představují tzv. znalostní a inovační společenství (Knowledge and Innovation Communities, KICs).

17_1.jpg

 

 
Stávající tři KICs, které vznikly v oblastech ICT, životní prostředí a energetika (KIC ICT Labs, ­Climate KIC a KIC Inno Energy), doplní do roku 2020 dalších pět part­-nerství. Výzva na první dvě nová se uzavřela v září 2014 a její výsledky byly zveřejněny v polovině prosince 2014.

Základním charakterem znalostních a inovačních společenství je propojovat tři vrcholy tzv. znalostního trojúhelníku: vzdělávání (high education), výzkum (research) a podnikatelskou sféru (business). Vazby mezi nimi se utvářejí prostřednictvím tzv. kolokačních center, která představují konkrétní evropské instituce a inovační centrály, v nichž se tři vrcholy znalostního trojúhelníku vzájemně propojují. Kolokační centra v partnerství vzájemně spolupracují. Každý KIC je právním subjektem s voleným představenstvem, jež odpovídá za plnění aktivit společenství. Centrála EIT v Budapešti poskytuje finanční prostředky a do řízení a směřování společenství nezasahuje. V dosavadních KICs je zapojeno 17 kolokačních center z různých evropských zemí. Mnohé české instituce o připojení do existujících center usilovaly, dosud však neúspěšně. KIC ICT Labs, Climate KIC a KIC Inno Energy tak fungují bez českého partnera; zkušenosti potvrzují, že proniknout do struktury KIC ve chvíli, kdy již společenství funguje, je obtížné, byť se deklaruje jistá otevřenost a spolupráce jednotlivých kolokačních center s partnerskými institucemi; mj. i z tohoto důvodu patřila pozornost nedávno uzavřené výzvě na nové KIC v oblasti zdraví a surovin (na přípravě návrhů se podílely i české instituce).

Dvě nová společenství v oblastech zdraví (KIC Health) a surovin (KIC Raw Materials), která získala konsorcia InnoLife a RawMatTERS, propojují více než 150 partnerů z 20 členských států EU. Čeští partneři byli součástí konkurenčních konsorcií, a tak v nich nejsou přímo zastoupeni. Případná spolupráce se odvíjí od konkrétních vazeb s in­stitucemi, jež jsou členy společenství, a na dosavadních strategických partnerstvích a dohodách.

17_2.jpg

InnoLife KIC v oblasti zdraví představuje konsorcium více než 50 partnerů z devíti států (Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Španělsko, Holandsko, Velká Británie a Švédsko); mj. se zavázalo vytvořit každoročně na 70 start-up společností, více než milion studentů se každý rok zúčastní vzdělávacích programů a on-line školení. Centrála se nachází v německém Mnichově. Jádrem znalostního společenství RawMatTERS je šest kolokačních center ve Finsku, Polsku, Francii, Švédsku, Itálii a Belgii. Jedinečné konsorcium má v oblasti surovin ambi­ciózní cíle včetně komercializace patentů, vytvoření start-up společností, inženýrské a doktorské tituly pod hlavičkou EIT apod. Mezi partnerskými organizacemi jsou instituce z 20 členských států EU, síť tvoří více než 100 partnerů.

Oba KICs se v současnosti připravují na zahájení činnosti; oficiálně ji stvrdí podpis sedmileté rámcové partnerské dohody s EIT. Výzva na další partnerství pod hlavičkou EIT bude vyhlášena v roce 2016 a zaměří se na oblast potravin (Food4Future) a výroby (Added-value manufacturing). Pátý KIC by měl vzniknout v roce 2018 v oblasti městské mobility (Urban mobility). Podrobnější informace poskytne Inovační fórum EIT (INNOVEIT 2015), které se koná ve dnech 5.–7. května 2015 v Budapešti; registrovat se lze již v březnu.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR