official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Co vědec, to muzikant aneb Průhonice zněly!

Za laskavé podpory příjemně teplého počasí – po věru chladné, o to ale úspěšnější loňské premiéře – se o první zářijové sobotě sjeli do Průhonic hudbymilovní vědci z různých vědních oblastí Akademie věd a neméně pestrých hudebních žánrů, aby předvedli své umění na festivalu A-Fest in Park. K vědě a hudbě nabízí Průhonický areál, který spravuje Botanický ústav AV ČR, rovněž umění stavitelské, ale také výstavy výtvarného charakteru, aktuálně jsou zde k vidění i snímky Ze soutěže Věda fotogenická.


  znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg                                                                                

Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin, Jana Smutná a Matěj Hužvár

 
Zopakujme, že festival je určený převážně amatérským hudebním uskupením, v nichž se angažují pracovníci AV ČR. Proklamovaná multižánrovost dává prostor interpretům v celém spektru, od vážné hudby přes bluegrass, jazz až po funky, rock či death metal, s tvorbou vlastní či převzatou. Přestože v akademických ústavech muzicíruje spousta lidí a hudební tělesa veřejně koncertují (například Komorní orchestr Akademie oslaví příští rok 30. výročí), teprve průhonickým A-Festem získali muzikanti i jejich kolegové, přátelé, rodiny či náhodní kolemjdoucí příležitost, ověřit si jejich talent na vlastní uši.
Již při příchodu k zámecké bráně zvěstují postavy ověšené pouzdry na hudební nástroje, že se blížíme ke koncertní scéně, respektive scénám rozmístěným podle akustických a prostorových nároků kapel – od komorního prostředí Rytířského sálu v prvním patře zámku přes malé zámecké nádvoří pro folk, jazz nebo country po trochu vzdálenější neformální Podalpinskou louku s velkým pódiem. Cestou k hlavnímu vchodu do zámku při vítání se s některými loňskými matadory s potěšením konstatujeme, jak krásně hřeje sluníčko a květináče se vzrostlými oleandry spořádaně stojí, aniž by je kácel vítr. Lavice na Malém nádvoří obsazují při celodenním maratonu příznivci kapel Lodníci (ÚPT), FABs.r.o. a Back Side Big Band (ÚI), Deepers a Hazuka (BÚ), Kupodivu (ÚPT), Filtr (ÚOCHB), Anette &Ondre (TC), Osmikráska (BÚ + ÚMG), Mošny a Black Uganda Choir (obě BFÚ) a Çava (ÚFCH JH). Posedět a poslouchat muzikanty se dá i v podloubí u stolků zdejší kavárny.

Tam se setkáváme i s hostitelem hudební soboty, ředitelem BÚ Miroslavem Vosátkou, který mi představuje svou spolupracovnici na evropském projektu, doktorandku Marinu Fuentes z Technické univerzity v Cartageně ve Španělsku. Když ji v rámci projektového mítinku v Athénách letos zjara uslyšel hrát a zpívat, pozval ji na A-Fest – a dobře udělal! Marina při své první návštěvě České republiky doslova rozsvítila Rytířský sál hrou na kytaru, výrazným hlasem i temperamentem; M. Vosátka poté ještě prozradil, že určitou dravost ve svém projevu si Marina nese i z ragby, jehož je aktivní hráčkou. Jen pro zajímavost dodám, že kolébkou ženského ragby ve střední a východní Evropě se v osmdesátých letech minulého století staly nedaleké Říčany. Odtud jsou též Muzikanti z okolí Ondřejova a Říčan a také Říčanský komorní orchestr (oba soubory ASÚ), které v romantickém zámeckém sále rovněž vystoupily. Dále se představil vokální sbor DNA – Dej Nám Akord (BFÚ), již zmíněný Komorní orchestr Akademie (ÚFE) a Tango Jazz Band (FZÚ).

Když jsme se vydali z nádvoří směrem k rockové scéně, otevřel se nám nový pohled na rybník a park. Ze stráně pod zámkem totiž zmizely přerostlé dřeviny zakrývající výhled, místo nich zde budou osázeny níže rostoucí jalovce a také růže. Teď již by asi královská ochranka neměla tak zamotanou hlavu, jako když se tudy ubíral švédský král při své návštěvě Průhonic v roce 2012 (viz http://abicko.avcr.cz). Biologický ústav se přičinil dokonce o pozoruhodný archeologický nález, neboť se při rekonstrukci podzámeckého alpina objevily i stavební pozůstatky.

Na Podalpinské louce se soustřeďují fandové tvrdší muziky, aby si poslechli třeba kapely Jane on TV (BÚ), IAN nebo ISI Band (obě ÚPT), Dye-Jazzed-Eve (BC), Setoplete (FGÚ), Chattopaddaya (ÚOCHB), Sdružení rodičů a přátel RoPy (ÚI), Mangabej (FZÚ), Bixley (PSÚ) nebo v závěru Misfolded (ÚMG), k níž můj syn s překvapením poznamenal: „Jé, tu poslední kapelu jsem viděl nedávno na festivalu.“

Co vědec, to muzikant – dalo by se v sobotu 3. září 2016 volně parafrázovat známé rčení při procházce Průhonickým parkem. Báječné náladě při skvělé muzice poskytla kulisu krásná příroda v romantické scenérii. Přejme vědcům, ať se i v roce příštím A-Fest vydaří, a třeba navíc doplněný o taneční parket.

MARINA HUŽVÁROVÁ

30 Sep 2016