official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > listopad  > Obálka

Na téma migrace

01_1.jpg
Všechna fota: Viktor Černoch, Archiv KAV ČR

V reakci na stávající migrační situaci v Evropě zahájí Akademie věd v rámci Strategie AV21 výzkumný program Globální konflikty a lokální souvislosti. Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k řešení tohoto problému a kvalifikovaného seznamování veřejnosti a politiků s věcnými fakty zdůraznil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš na semináři Poznatky českých společenských vědců o imigraci do České republiky v evropském kontextu, který se uskutečnil 16. října 2015 ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou PČR. Její předseda Jan Hamáček iniciativu AV ČR ocenil a zdůraznil, že problematika migrace rezonuje českou společností a začíná ji výrazně polarizovat: „Současná krize je pravděpodobně největší dosavadní zkouškou pro EU a její struktury. Evropa musí najít meze vlastní solidarity a sociální soudržnosti.“

01_1.jpg

01_1.jpg
Místopředseda AV ČR Jan Šafanda

Odborného semináře v prostorách Poslanecké sněmovny, který moderovala zástupkyně ředitele Sociologického ústavu AV ČR dr. Zdenka Mansfeldová, se zúčastnili poslanci a další významní hosté včetně veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Přednášky zahájila dr. Eva Janská z Univerzity Karlovy na téma Migrační trendy a migrační politiky v zemích střední Evropy.

01_1.jpg
Eva Jánská z Přírodovědecké fakulty UK

01_1.jpg
Ředitel Etnologického ústavu AV ČR Zdeněk Uherek

S navazujícím příspěvkem Zkušenosti s integrací migrantů v ČR vystoupil ředitel Etnologického ústavu AV ČR doc. Zdeněk Uherek, který zmínil, že azylantům trvá přibližně 6–7 let, než si vybudují původní společenský status – například se navrátí k původní profesi. Současnou situaci muslimů v České republice poté přiblížil dr. Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu AV ČR, který mj. označil debaty v české společnosti za „míjení se“, neboť mediálního ohlasu se dostává zejména neodborným názorům. Setkání uzavřela dr. Yana Leontiyeva ze Sociologického ústavu AV ČR přednáškou Postoje k imigrantům v České republice a v Evropě: mezinárodní srovnání a vývoj v čase. Podle jejího názoru mnohé výzkumy naznačují, že v souvislosti s postoji majority vůči migrantům patří Češi k nejrezervovanějším evropským národům – a to přesto, že v ČR žije okolo 400 000 cizinců.

01_1.jpg
Prezentace výzkumných programů Strategie AV ČR

lsd