official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > květen  > Úvodník

Krystalografický rok

Na počátku minulého století přinesly rentgenové paprsky zlom ve zkoumání hmoty. Umožnily totiž nahlédnout do vnitřní struktury pevných látek, přičemž se ukázaly specifické vlastnosti rozptylu paprsků v krystalech, jež badatele dovedly až k objevu jejich atomové struktury. Byly tak položeny základy moderní krystalografie. A protože na letošek připadá sté výročí zásadních objevů v oblasti difrakce rentgenového záření, vyhlásilo jej UNESCO Mezinárodním rokem krystalografie. Tato disciplína se stala hlavní technikou studia struktury látek na atomární úrovni a souvislostí s vlastnostmi materiálů – v současnosti nevyjímaje materiálů biologických, proteinů či DNA, a není tedy divu, že na ni mají vazbu tři desítky udělených Nobelových cen. Krystalografická společnost spolu s Matematicko-fyzikální fakultou UK připo­mněly Mezinárodní rok krystalografie celodenním seminářem v budově Akademie věd na Národní třídě. Naše země má v tomto oboru dlouhou tradici a mezi nejdůležitější a nejznámější osobnosti československé krystalografie patří žena – prof. Adéla Kochanovská (1907–1985) – jejíž osobnosti byla věnována jedna z přednášek (více viz http://abicko.avcr.cz).
Zde se nabízí souvislost k připomínce letošního 80. výročí od úmrtí vynikající vědkyně Marie Curie-Skłodowské, první ženy, která získala doktorát z fyziky na Sorbonně, a dosud jediné nositelky dvou Nobelových cen (za fyziku 1903 a chemii 1911). První z nich obdržela s manželem Pierrem za objev radioaktivity. K Pierru Curie, spoluobjeviteli piezoelektrického jevu a autorovi významné teoretické práce o růstu krystalů a série studií o symetrii krystalů, se váže letos v květnu 155. výročí narození. S Marií se poznali přes­ně před 110 lety (1894) 04_1.jpga nejenže vytvořili skvělý badatelský tandem, ale v jejich šlépějích pokračovala i dcera Irène Joliot-Curie, která též získala se svým manželem Nobelovu cenu, a to za objev uměle vyvolané radioaktivity. Snad už jen připomenu, že je tomu 100 let, kdy byl díky Marii Curie-Skłodowské založen nezávislý Ústav pro radium ve Francii (1914).

MARINA HUŽVÁROVÁ

Rada pro výzkum, vývoj a inovace schválila aktualizaci Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v ČR. Do soupisu, který bude použit pro hodnocení v roce 2014, přibyly časopisy Acta Pruhoniciana, Anthropologia Integra, European Journal for Biomedical Informatics, International and Comparative Law Review, Klinická psychologie a osobnost, Marginalia Historica, Spektrum a Securitas Imperii.

Ilustrace: Zdeněk Herman