official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Odpovědný výzkum a inovace

Evropská unie dlouhodobě podporuje vynikající a současně společensky odpovědnou vědu, technologie a inovace, jejichž posláním je řešit současné výzvy a prosazovat v Evropě inteligentní a udržitelný růst. Je v evropském zájmu stanovit cíle výzkumu a inovací v souladu s potřebami a hodnotami společnosti a rozhodnout se, které zformují budoucnost.

26_1.jpg
Foto: Archiv CZELO


V odpovědi na uvedené ambice se v evropském VaVaI vžil koncept Responsible research and innovation (RRI) – Odpovědný výzkum a inovace. Jeho záměrem je, aby výzkumníci, občané, politici, podnikatelé, nevládní organizace a další zúčastněné strany spolupracovali s cílem dokonaleji provázat výsledky VaVaI s hodnotami, potřebami a očekáváním společnosti. Koncept RRI, který se stal průřezovou otázkou programu Horizont 2020 a jehož těžiště spočívá ve společenské výzvě Věda se společností a pro společnost, poskytuje příležitost přiblížit vědu společnosti.

V praxi se koncept RRI implementuje jako soubor opatření a iniciativ, do nichž se zapojuje mnoho aktérů a pokrývá například snadnější přístup k vědeckým výsledkům (Open Access), vědeckou výchovu nebo zahrnutí genderových otázek a etiky do výzkumu a inovací a rovněž do formálního i neformálního vzdělávání. Do oblasti odpovědného výzkumu a inovací náleží také veřejné konzultace, kodexy chování, podpora vzdělání v technických a přírodních vědách (STEM) nebo společenské dopady automatizace výroby. Problematika RRI nezahrnuje pouze realizovaný výzkum a inovace, ale také případné sporné závazky a konflikty zájmů, individuální a institucionální hodnoty nebo zažité předsudky a rutinní postupy ve výzkumu a vývoji. Specifickou sférou je správa a systémy řízení VaVaI, které musejí být dostatečně výkonné a zároveň flexibilní, aby účinně reagovaly na mnohdy nepředvídatelný vývoj. Principy RRI se mohou aplikovat na úrovni nástrojů, programů, projektů nebo institucí se záměrem zvýšit účinnost a inovační dopady výzkumu a terciárního vzdělávání.

Důležitý je posun ve vnímání odpovědnosti, a to od představy, že za směřování a výstupy výzkumu odpovídají pouze zúčastnění jednotlivci, ke skutečnosti, že odpovědnost nesou společně vědci, podniky, vzdělávací instituce, politici i občané. Zapojování veřejnosti a občanských sdružení do výzkumu, vývoje a inovací umožňuje jednotlivcům i kolektivním subjektům spoluvytvářet tyto oblasti a vzájemně na sebe působit, čímž přispívají k inteligentnímu a udržitelnému růstu.

Dílčí kroky se postupně naplňují aktualizacemi dokumentů a pravidel, která přímo ovlivňují realizaci projektů programu Horizont 2020. V současnosti se nejčastěji hovoří o povinnosti uvedené v aktualizovaném pracovním programu pro rok 2017, a sice otevřeně a bezplatně zpřístupňovat výzkumná data vytvořená ve všech projektech programu, tj. již nikoli pouze v projektech realizovaných ve vybraných pilotních společenských výzvách. Povinnost se dotkne projektů vzešlých z výzev vyhlášených po 26. červenci 2016. Výjimku tvoří nástroje, v nichž se negenerují výzkumná data, například Nástroj pro malé a střední podniky fáze 1 či Proof of Concept Evropské rady pro výzkum, případně ERA-Nety. Nadále je možné se v odůvodněných případech ochrany duševního vlastnictví, strategických průmyslových zájmů atp. z této povinnosti vyvázat a výzkumná data nezpřístupnit. Dalším prvkem RRI je také problematika integrity výzkumu. Aktuální postupy směřující k posílení integrity výzkumu jsou uvedeny v aktualizované modelové grantové dohodě z července 2016, ve které se požaduje, aby příjemci dodržovali zásady poctivosti, spolehlivosti, objektivity, nestrannosti, otevřené komunikace a odpovědnosti za budoucí generace vědců.

Příkladům, jak zásady RRI úspěšně implementovat, praktickým školením a případovým studiím se věnují webové stránky http://www.rri-tools.eu/. Aktuální informace a nástroje v oblasti odpovědného výzkumu představí konference v Bruselu (21. a 22. listopadu 2016). Otázky RRI a integrity výzkumu se staly významnou součástí programu EuroScience Open Forum (ESOF) 2016 v Manchesteru.

PAVLÍNA PANCOVÁ ŠIMKOVÁ,
Česká styčná kancelář pro VaVaI (CZELO), Brusel,
Technologické centrum AV ČR