official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > prosinec  > Obálka

Fyzika pro zítřek

03_1.JPG
Všechna fota: Sttanislava Kyselová, Akademický bulletin
Výstavu zahájil ředitel Fyzikálního ústavu Jan Řídký.

03_1.JPG

U příležitosti oslav 60. výročí založení zahájil Fyzikální ústav AV ČR 26. listopadu 2014 ve foyer pražského sídla Akademie věd ČR výstavu Fyzika pro zítřek. Veřejnosti představuje spletitou historii pracoviště i jeho současné vědecké sekce a náplň jejich činnosti. Připomeňme, že základy FZÚ byly položeny již brzy po 2. světové válce, když se v roce 1946 začal budovat Ústav pro atomovou fyziku při České akademii věd a umění, z něhož 1. ledna 1953 vznikla Laboratoř pro nukleární fyziku – ta se k 1. lednu 1954 sloučila s Laboratoří pro experimentální a teoretickou fyziku ČSAV založenou o rok dříve.

03_1.JPG

03_1.JPG

Expozici doprovázelo šest přednášek. S vývojem nejintenzivnějších laserů a projektem ELI Beamlines seznámil posluchače František ­Batysta, o rastrovací mikroskopii, která umožňuje nahlédnout do světa atomů, pohovořil Pavel Jelínek, laserové experimenty zkoumající chování hmoty za extrémních podmínek představil Josef Krása. Svět molekulárních motorů odhalil František Slanina, v přednášce Jak mohou laserové a plazmatické technologie pomoci prodloužit život člověka se vzájemně doplnili Miroslav Jelínek a Zdeněk Hubička. Cyklus přednášek završuje Jiří Grygar pojednáním o historii i současnosti pozorování kosmického záření.

lsd