official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

TOFA 2014: o termodynamice slitin v Brně

Významnou mezinárodní konferenci v oblasti materiálových věd uspořádal ve dnech 7. až 9. září 2014 Ústav fyziky materiálů AV ČR ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Masarykovy univerzity a Středoevropským technologickým institutem CEITEC.

12_1.jpg
Foto: Archiv ÚFM AV ČR

Konference TOFA (Thermodynamics of Alloys) se ve dvouletém cyklu zabývá termodynamikou kovů, slitin a dalších moderních materiálů. S celosvětovým dosahem náleží mezi nejvýznamnější sympozia v oblasti základního materiálového výzkumu. Mezi její důležité rysy patří důraz na experimentální výsledky a těsnou spolupráci mezi teoretickými a experimentálními vědeckými programy.

V prostorách Fakulty sociálních studií MÚ se konal již 14. ročník TOFA; v roce 2010 ji hostilo Portugalsko, v roce 2012 Chorvatsko – další se uskuteční v Brazílii (2016) a následně v Korejské republice (2018). Letošní akce se zúčastnila více než stovka vědců, z toho jich přes 90 %, pocházelo ze zahraničí. Zaznělo 61 ústních příspěvků, prezentováno bylo 40 posterů. Obzvlášť výrazné zastoupení měli vědci z Japonska, Korejské republiky, Německa, USA, Itálie a Rakouska. Organizátoři rovněž podpořili nastupující vědeckou generaci, když jí poskytli prostor k prezentaci výsledků práce na excelentním vědeckém fóru a zprostředkovali kontakty, které mladým badatelům umožní rozvíjet vědecké kariéry v mezinárodní dimenzi. Podpora perspektivních studentů a vědců ve formě snížených konferenčních poplatků vedla k tomu, že tvořili zhruba třetinu účastníků – pro mnohé z nich přitom šlo o první účast na tak významné akci.

Na sympoziu zazněly příspěvky prezentující pokročilé experimentální metody pro měření základních termodynamických veličin, ale také nejmodernější teoretické postupy pro modelování procesů realizovaných při přípravě a dlouhodobém využívání nejsofistikovanějších materiálů. Spojení teoretických a experimentálních dat umožňuje lépe, přesněji a komplexněji popisovat vztah struktury a materiálových vlastností, a tudíž i predikovat použitelnost nově vyvíjených materiálů. Vystoupili mj. též vědci z pracovišť zúčastněných v programu Materials Genome – nejnovějším americkém vládním vědeckém projektu, který vyhlásil a zaštítil prezident USA Barack Obama. Program se zaměřuje na poznání vlastností materiálů spojením nejpokročilejších experimentálních a teoretických metod.

Jedním z cílů bylo prohloubit kontakty mezi vědci z „bohatších“ zemí a ze států, v nichž badatelé narážejí na finanční problémy při účasti na významných, ale nákladných konferencích. Záměr se vydařil, sympozium, které nepochybně obohatilo vzájemné kontakty mezi vědeckými komunitami, navštívili mnozí vědci z Ruska, Ukrajiny nebo pobaltských zemí. Organizátorům se podařilo vytvořit nejen kvalitní a podnětný vědecký program, ale také seznámit jeho účastníky s krásami jižní Moravy během doprovodného společenského programu. Skutečnost, že mezinárodní výbor konference pověřil její organizací tým z Brna, a to krátce poté, kdy stejné vědecké týmy zorganizovaly mezinárodní kongres CALPHAD (světová konference v oblasti teoretického modelování termodynamických vlastností moderních komplexních materiálů, Praha 2009) svědčí o respektovaném postavení vědců z ÚFM, Masarykovy univerzity a Středoevropského technologického institutu CEITEC v oblasti materiálových věd v mezinárodní vědecké komunitě a schopnosti připravit kvalitní a úspěšnou akci. Úspěch TOFA 2014 navíc posílil po-stavení Brna jakožto centra vzdělanosti a výzkumu a přispěl ke spolupráci akademického a univerzitního sektoru.
 

ALEŠ KROUPA, předseda organizačního výboru,
LUDVÍK KUNZ, Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.