official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > listopad  > Ocenění

Stříbrná medaile Senátu

Ocenění Senátu Parlamentu ČR převzalo 26. září 2014 17 významných osobností z oblasti vědy, kultury, sportu a vědeckého života. Akce se konala již potřetí v souvis­losti se Dnem české státnosti, který připadl na neděli 28. září. Mezi oceněnými byli i badatelé z pracovišť Akademie věd – prof. František Vyskočil z Fyziologického a prof. Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu.

17_1.jpg
Všechna fota: Archiv Senátu PČR
Předseda Senátu Milan Štěch předal ocenění Františku Vyskočilovi.

Prof. Vyskočil je neurofyziologem, profesorem fyziologie a farmakologie. Jeho laboratorní studium ner­vové soustavy, elektrofyziologie a biochemie nervosvalových kontaktů a synapsí v mozku vedlo k podnětným objevům – mj. o působení adrenalinu a noradrenalinu na lepší výkonnost nervových spojů a nekvantového výlevu neuropřenašečů. Je autorem a spoluautorem stovek publikací. Působí ve Fyziologickém ústavu AV ČR a na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Je členem londýnské The Physiological Society a zakládajícím členem Učené společnosti ČR, profesorem na několika zahraničních univerzitách (University of California, San Francisco, USA, Kazaňská lékařská univerzita aj.).

17_1.jpg
Předseda Senátu Milan Štěch gratuluje Emilu Palečkovi.

Prof. Paleček je objevitelem elektrochemie nukleových kyselin. Tato oblast se rapidně rozvíjí až v poslední době, neboť teprve současné laboratorní pří-stroje umožňují využít jeho vědecké objevy v praxi. Od roku 1955 působí v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v současnosti rovněž přednáší na Masarykově univerzitě. Podobně jako prof. Vyskočil je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a žákem a přímým pokračovatelem prof. Jaroslava Heyrovského. Ve svých 84 letech patří ke světově nejrespektovanějším českým vědcům. Na základě jeho zkoumání mohou nyní badatelé vést výzkum v oblasti metod vhodných k analýze změn ve struktuře DNA a bílkovin a jejich aplikaci v biomedicíně, tedy například při výzkumu Parkinsonovy choroby a rakoviny. V roce 2009 obdržel prof. Paleček nejvyšší ocenění AV ČR – medaili De scientia et humanitate optime meritis, v roce 2011 Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

17_1.jpg

lsd