official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > únor  > Ocenění

Medaile Bernarda Bolzana

Renomovaný odborník v oblasti výpočetních metod a numerické lineární algebry prof. Zdeněk Strakoš převzal 21. ledna 2014 v pražské Lannově vile čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách.

 
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin 
Zdeněk Strakoš přebírá medaili z rukou předsedy AV ČR Jiřího Drahoše.

Prof. Strakoš pracuje od osmdesátých let 20. století v Ústavu informatiky AV ČR. Na základě pozvání strávil tři roky na Emory University v Atlantě, kde je dosud veden jako Adjunct Professor. Působí na Katedře numerické matematiky MFF UK a je zástupcem ředitele Nečasova centra pro matematické modelování. Jeho pedagogická dráha je spjata i s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT a Technickou univerzitou v Liberci.
 

zdenek_strakos_01.jpg 
Slavnostního odpoledne se zúčastnili kolegové i přátelé oceněného. Zleva: Josef Málek, Ivo Marek, Ladislav Lukšan, Miro Rozložník, Petr Tichý, Tomáš Gergelits, Jennifer Scott, Miroslav Tůma. 

Vědecká činnost prof. Strakoše především v oblasti krylovovských metod (podle výsledků anket z přelomu tisíciletí patří mezi deset nejvýznamnějších algoritmických myšlenek 20. století) si ve světě získala respekt a uznání. Výsledky, jichž dosáhl, ovlivňují aplikace a řešení mnoha strategických úloh. Společně s Jörgem Liesenem (TU Berlin) je autorem monografie Krylov Subspace Methods, Principles and Analysis (Oxford University Press, 2013), jež se kvůli výjimečnému vidění věcí v širších souvislostech zajisté stane jedním ze základních zdrojů dané vědecké komunity.
 

zdenek_strakos_01.jpg 
Setkání se neslo v přátelské atmosféře; místo laudatia promluvili o oceněném jeho blízcí kolegové – na snímku Jaroslav Nešetřil.

Význam vědecké práce prof. Strakoše a jeho mezinárodní postavení lze doložit kvalitou a počtem jeho dalších publikací, oceněním (SIAG/LA cenou vědecké společnosti Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM) – získal ji v roce 1994 společně s Anne Greenbaum – patrně nejvýznamnější ocenění v oboru se uděluje jednou za tři roky za vybranou časopiseckou publikaci), ohlasy (několik stovek citací včetně desítek citací v základních učebních textech), množstvím zvaných plenárních přednášek na konferencích a sympoziích (Householderovo sympozium; Latsis Symposium; GAMM Annual Conference; ILAS Conference; IASC), pozvánkami k pobytu v zahraničí i spoluprací s legendami oboru výpočetních metod (např. s Genem Golubem, Stanford University; Åke Bjorckem, Linkoping University; Chrisem Paigem, McGill University; Anne Greenbaum, University of Washington, Seattle). Význam činnosti prof. Strakoše spočívá nejen v badatelské práci, ale i v budování, organizování vědeckého života. V devadesátých letech 20. století navázal na tradice české výpočetní matematiky, vytvořil vlastní vědecký tým (v roce 2006 obdržel Cenu AV ČR) a začal s kolegy systematicky zřizovat vědeckou školu numerické lineární algebry. Při působení na Emory University v Atlantě založil vlivnou a dodnes existující skupinu výpočetní matematiky. Aktuálně v rámci Nečasova centra usiluje o vybudování významné vědecké skupiny v oblastech teoretické i aplikované výpočtové matematiky a informatiky s cílem překonat rozdrobenost českých vědeckých a pedagogických kapacit v těchto oborech. Významně se podílel na pořádání mezinárodních konferencí i akcí na národní úrovni. Je členem stálého Householderova výboru, což lze považovat za význačné ocenění jeho zásluh.
 

  zdenek_strakos_05.jpg 
Zdeněk Strakoš je charismatický a systematický pedagog s mimořádným přehledem a lidským přístupem – dokáže nejen výborně vysvětlovat látku a motivovat studenty, ale také vidět věci z pohledů různých matematických disciplín, v kontextu historickém a filozofickém. Vědeckým i filozofickým přístupem výrazně ovlivnil vedle bývalých doktorandů i další studenty a osobnosti u nás či v zahraničí. V období 2008–2012 byl členem Akreditační komise ČR a předsedou její pracovní skupiny pro matematiku a informatiku.


lsd