Kvasinky či kvasinkové organismy tvoří obtížně definovatelnou heterogenní skupinu hub. Během vegetační sezony dominují na povrchu listů a významně převyšují biomasou jiné mikroorganismy - jejich úspěšnost se předpokládá v morfologické adaptaci na vnější prostředí, toleranci ke znečištění ovzduší a látkám produkovaným rostlinou na ochranu proti fytopatogenům. Způsobují sice řadu chorob (např. u vinné révy), mohou ale také sloužit jako ukazatel kvality ovzduší (Sporobolomyces) či bránit vzniku houbových onemocnění.
Yeasts or yeast organisms are a heterogenic group of fungi which is very difficult to define. During the vegetation period they are dominant on the leaf surface and their biomass outweighs the biomass of other microorganisms. The following characteristics are considered as their priorities: morphological adaptation to the environment, tolerance to air pollution as well as substances produced by plants against phytopathogens. On the one hand they cause a wide range of diseases (e.g. in Vitis vinifera), on the other hand they can serve as indicators of air quality (Sporobolomyces) or protect against fungus diseases.