Vlastní prostor ve studovně

Sníte o svém vlastním prostoru v naší knihovně? Takovém, ve kterém kromě Vás nikdo nebude a kde si můžete nechat svoje věci, které jinak stále přenášíte sem tam? Najměte si jednu z osmi individuálních studoven, které jsme vybudovali během letního uzavření knihovny.

V souvislosti se zahájením jejich provozu a přechodu počítačové studovny do samoobslužného režimu vstupuje dne 1. 9. 2017 v platnost nová verze Knihovního řádu Knihovny AV ČR, v. v. i.

Seznámit se s ní můžete na stránkách www.knav.cz/knihovni-rad.

INDIVIDUÁLNÍ STUDOVNY

V naší knihovně se leckdy nedalo najít volné studijní místo, a tak jsme část prostor vyhrazených pro uložení fondu předělali na osm jednomístných individuálních studoven*, které si od října budou moci naši registrovaní uživatelé za poplatek najmout na dobu jednoho, pěti nebo dvaceti dní. Až do konce září však budou tyto studovny všem k dispozici zdarma – tak je vyzkoušejte!

Více informací »

SAMOOBSLUŽNÁ POČÍTAČOVÁ STUDOVNA

Nemusíte ztrácet čas registrací u služby, denní limit můžete čerpat zcela dle Vašich potřeb, tisknout můžete i barevně a díky novému operačnímu systému jsou data osobního charakteru ještě více chráněna.

A jak tedy provoz v počítačové studovně od znovu otevření knihovny funguje? Při příchodu do studovny se můžete rovnou posadit k Vámi vybranému volnému počítači a sami se přihlásit stejně jako do svého uživatelského konta nebo údaji z jednodenní vstupenky s internetem.

Po přihlášení začne ubíhat standardní denní limit (120 minut) pro práci s počítačem, jehož čerpání už ale není nijak omezeno a můžete jej kdykoli přerušit odhlášením od počítače. V rámci denních otevíracích hodin studovny tak můžete denní limit až do jeho vyčerpání využít zcela podle svých potřeb a libovolně studovnu opouštět a znovu se do ní vracet, odhlašovat se a znovu přihlašovat.

Na blížící se vyčerpání denního limitu budete 10 a 3 minuty předem upozorněni hláškou na monitoru. V okamžiku vyčerpání limitu dojde k automatickému odhlášení, to znamená, že Vaše práce na počítači bude v tuto chvíli ukončena a veškeré stopy po Vaší činnosti budou smazány, což zajistí, že se k Vašim datům nedostane nikdo jiný. Ke smazání všech dat dochází také při každém ručním odhlášení a rovněž při vypnutí počítače na konci provozní doby. Nespoléhejte se, že „to tam někde je“, protože data jsou smazána kompletně, automaticky a nezvratně. Svou práci si tedy nezapomínejte průběžně ukládat na vlastní USB disk, zasílat e-mailem nebo tisknout.

Tisk nyní v celé počítačové studovně funguje samoobslužně prostřednictvím aplikace MyQ, což Vám umožní tisknout i barevně, a jsou zde i zcela nové klávesnice. Pro méně zdatné navíc přibyla i knihovnička s příručkami o práci s internetem a textovými dokumenty a připraveny jsou samozřejmě i konkrétní návody.

Více informací »