Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace příslušné vědce, vědeckého tajemníka (RNDr. Jan Martinec CSc., martinec@ueb.cas.cz), nebo Mgr. Markétu Fílovou: filova@ueb.cas.cz.

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

5.12.2017

Vědci z naší olomoucké laboratoře analyzují DNA banánovníků, aby pomohli vyšlechtit odrůdy odolné vůči chorobám. Česká televize informovala o tomto výzkumu v hlavních zprávách i v magazínu Věda 24.

29.11.2017

Co vlastně jsou zdravé potraviny? Kterých látek obsažených v jídle se máme obávat, a které naopak prospívají našemu zdraví? O tom se bude diskutovat 7. prosince 2017 v sídle Akademie věd ČR.

16.11.2017

Zajímá vás kvalita potravin, plýtvání jídlem, genetické modifikace nebo netradiční zdroje výživy? Pak vám doporučujeme záznamy přednášek, které na tato témata zazněly během Týdne vědy a techniky 2017.

14.11.2017

Týden.cz přinesl rozhovor s profesorem Jaroslavem Doleželem, vedoucím našeho Centra strukturní a funkční genomiky rostlin. Přečtěte si, jak může moderní věda pomáhat v boji s hladem.

13.10.2017

Houba drobnička skvrnitá způsobuje fomové černání stonků řepky. Naši vědci nyní objevili, že drobnička produkuje rostlinné hormony cytokininy, a zmapovali jejich syntézu, přeměny i odbourávání.

11.10.2017

Náš ústav otevřel 5. října 2017 šlechtitelskou stanici ve Střížovicích, která prošla výraznou modernizací. Odborníci zde šlechtí jabloně odolné vůči vážným houbovým chorobám.

Syndikovat obsah