V úterý 9. května byly v pražské vile Lanna za účasti představitelů Akademie věd ČR a dalších významných hostů uděleny ceny Živy autorům vítězných článků ročníku 2016 ve čtyřech kategoriích a dvěma osobnostem za jejich velký přínos pro náš časopis.

Cenu Živy – Junior (první autor ve věku do 25 let) získala Ivana Kelnarová za článek Sazná nemoc kůry – hrozba pro naše kleny?, který připravila se spoluautory Ondřejem Koukolem a Karlem Černým pro Živu 1/2016.

Cena Živy ve věkové kategorii 26–30 let byla udělena Jakubu Vitáčkovi za článek Biogeografie a šíření kudlanky nábožné v Evropě (2/2016) ve spoluautorství s Petrem Janštou.

Purkyňova cena, která patří autorům nejlepšího článku ročníku ve věkové kategorii od 30 let, převzali Petr Čapek a Hana Šantrůčková za téma Proč se vědci obávají odtávání permafrostu (2/2016).

Zvláštní ocenění bylo uděleno autorům nového volného cyklu článků K výuce, který vycházel v průběhu celého ročníku (s výjimkou čísla 5), určených především pro středoškolské pedagogy a studenty.

Cenu Antonína Friče převzala Helena Illnerová za dlouholetou podporu časopisu a dlouhodobé aktivní působení v redakční radě Živy.

In memoriam byla Cena A. Friče dále udělena Janu Sudovi za velký přínos současné podobě a směřování Živy v roli předsedy redakční rady.

O slavnostním udílení a oceněných autorech se dočtete více v připravovaném čísle 3/2017, které vyjde 15. června. Jednotlivé články a jejich abstrakty najdete také zde na webu – v záložce Ceny Živy a v Archivu.