official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > prosinec  > Obálky

Modernizace historické budovy ÚOCHB

01_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletinFOTOGALERIE

Ředitel farmaceutické firmy Gilead Sciences John C. Martin a belgický virolog Erik de Clercq odhalili 19. listopadu 2015 v zrekonstruované budově Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v pražských Dejvicích bustu prof. Antonína Holého. Objekt jednoho z nejúspěšnějších pracovišť Akademie věd prochází od roku 2012 rozsáhlou rekonstrukcí, kterou financuje právě z licenčních poplatků za objevy českého chemika s celosvětovou reputací.

01_1.JPG
Zleva: Ludmila Holá, Erik de Clercq a John C. Martin

Připomeňme, že v areálu nejprve vyrostl pavilon s laboratořemi pro organickou syntézu přezdívaný „květák“, poté započala i přestavba historické budovy na Flemingově náměstí. Vědci tak získali moderní laboratoře, které odpovídají současným bezpečnostním standardům; proměnou prošel i přednáškový sál. Ředitel ústavu dr. Zdeněk Hostomský při ceremoniálu poděkoval zaměstnancům, že přečkali rekonstrukci mnohdy v provizorních laboratořích, a přesto neustávali ve výzkumné práci. Doplnil též, že zbývá ještě přestavět západní křídlo areálu. „Ve hře bylo i stěhování za Prahu kvůli šanci získat evropské dotace. Nakonec jsme se ale rozhodli zůstat v Dejvicích – i proto, že studenti VŠCHT jsou takřka přes ulici,“ vysvětlil bývalý ředitel ústavu dr. Zdeněk Havlas, který rekonstrukci inicioval.

01_1.JPG

V ÚOCHB v současnosti působí 635 zaměstnanců a 135 doktorandů. Vedení ústavu usiluje o vybudování mezinárodně uznávaného pracoviště, které bude profesně atraktivní i pro renomované zahraniční vědce.
red