official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mezinárodní letní škola astronomie 2015

Moravská metropole ožila začátkem školního roku mladými astronomy z celého světa. Ve dnech 1.–12. září 2015 se sjeli studenti magisterského studia, doktorandi a začínající postdoktorandi z různých koutů světa, aby se společně seznámili s nejmodernějším astronomickým výzkumem. Setkání pro ně uspořádaly Astronomický ústav AV ČR (ASÚ) a Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně (MU) ve spolupráci s partnery z Evropské jižní observatoře (ESO), evropského sdružení OPTICON a Mezinárodní astronomickou unií (IAU).

09_2.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR

Česká republika je členem ESO od roku 2007. Respektovaná organizace pro astronomický výzkum provozuje několik observatoří v Chile, které pokrývají spektrum vlnových délek od optického oboru až po submm záření. Nejznámější je zřejmě Cerro Paranal v nejsušší poušti světa Atakamě, kde fungují čtyři dalekohledy VLT (Very Large Telescope) se zrcadly o průměru 8,2 metru. Od roku 2024 bude také provozovat největší dalekohled světa E-ELT (European-Extremely Large Telescope), který vzniká zhruba 40 kilometrů od observatoře Paranal. Čeští astronomové využívají observatoře již osmým rokem. Jako každá poměrně nová členská země i Česko potřebuje vzdělávat mladé astronomy a zvyšovat jejich povědomí o členství v organizaci ESO. První workshop, který projednával zapojení českých vědců, se uskutečnil v roce 2014 ve vile Lanna v Praze. Aktéři jednali nejen o směřování české astronomie a vzdělávaní studentů, ale rovněž podrobněji představili ESO a další evropské observatoře, jakož i možnosti kariéry v astronomii. V Lanně se též rozhodlo, že se letní škola astronomie uskuteční v roce 2015 v Brně.

Mezinárodní rozměr plánované škole dodaly kromě ESO organizace OPTICON, která nabízí pozorovací čas a vzdělávací aktivity evropským astronomům, a IAU; obě instituce také souhlasily, že se budou na akci finančně a organizačně podílet. Po roce příprav vše začalo 31. srpna, kdy přicestovali studenti do hotelu Campea v Brně, který se stal na dva týdny jejich domovem; hotel sousedí s moderním univerzitním kampusem Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích, jenž nabízí nejmodernější přednáškové sály a techniku.

Letní školy se zúčastnilo 39 mladých astronomů ze 17 zemí (šlo převážně o země EU, ale s podporou IAU mohlo přijet i osm studentů z Iránu, Ukrajiny, Egypta a Arménie). Akci samu zahájil náměstek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Robert Plaga. Na proslovy představitelů zúčastněných institucí navázal místopředseda ESO Council prof. Jan Palouš z ASÚ příspěvkem o české cestě ke členství v ESO. Vlastní program pokračoval přednáškami renomovaných evropských odborníků, kteří seznámili studenty s moderními observatořemi, pozorovacími metodami a nejnovějšími vědeckými objevy v astronomii.

Přednášky doplnily práce studentů na projektech vedených zkušenými tutory, kteří využívají observatoří ESO i dalších organizací. Formou projektů se studenti seznámili s přístroji, metodami, softwarem a s postupy, jakými zpracovávat data z moderních observatoří; zastoupeny byly údaje z výzkumu exoplanet, centra naší Galaxie, proměnných hvězd až po vzdálené galaxie. Výsledky prací studenti prezentovali 11. září na závěrečné minikonferenci.

09_1.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR
Výsledek práce jednoho ze studentských projektů: Hvězdokupa směrem k centru Galaxie; snímek byl pořízen přístrojem NACO na VLT v blízké infračervené oblasti (pásmo K, 2,2 mikrometru).


Kromě náročného programu bylo účelem letní školy zprostředkovat účastníkům i poznání Brna a života v České republice. Doprovodný program proto začal recepcí v hotelu Campea, pokračoval prohlídkou města s průvodcem a obědem na hradě Špilberk, společenským odpolednem, které skvěle zorganizovalo Centrum pro transfer technologií MU, a úspěšně skončil večeří na rozloučenou.

Za organizátory věříme, že se povedlo uspořádat akci mezinárodního formátu, jež Českou republiku zvýraznila na mapě evropské astronomie a nastupující generaci astronomů seznámila s přístroji a možnostmi, jaké tradiční univerzitní kurzy běžně nenabízejí. ­Doufejme, že letní škola nebyla poslední akcí svého druhu u nás. Více informací o brněnské konferenci, kterou finančně podpořila Akademie věd a grant LG14103 MŠMT, naleznete na http://awareness2015.physics.muni.cz/.
 

PETR KABÁTH a VLADIMÍR KARAS,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.,
ERNST PAUNZEN,
Ústav teoretické fyziky a astrofyziky
Masarykovy univerzity (MU)