official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jaroslav Heyrovský

(1890–1967)

Na závěr 125. výročí vzniku Akademie věd připadlo i jubileum 125 let, jež uplynulo od narození fyzikálního chemika Jaroslava Heyrovského (20. 12. 1890). Podrobný životopis držitele Nobelovy ceny by nebyl účelný; je zachycen mnohými encyklopedickými hesly a články, byť na jeho moderní biografii stále čekáme. Tento příspěvek je esejem o dvou jubilantech – Heyrovském a České akademii věd a umění.

15_1.jpg
Foto: Archiv MÚA AV ČR

ČAVU provázela J. Heyrovského od mládí. Jejím členem a také předsedou I. třídy (společenské a humanitní vědy) se stal už Heyrovského otec Leopold, profesor římského práva v Praze; Jaroslav byl zvolen členem II. třídy zahrnující přírodní vědy (1924 – mimořádným, 1938 – řádným). Zároveň působil v mnoha dalších, především zahraničních vědeckých společnostech. Mezinárodní rozhled získal už v mládí. Když začal v Praze na tehdejší filozofické fakultě studovat matematiku a fyziku, zaujal ho nový obor fyzikální chemie, jenž se rozvíjel právě v zahraničí, nejvíce patrně u W. Ramsaye na University College v Londýně, kde začal J. Heyrovský v roce 1910 studovat; mezi zahraničními studenty byl jediným Evropanem z kontinentu.

Naučil se vědecky pracovat a myslet v angličtině, čehož celý život využíval. V Londýně pokračoval i v postgraduálním studiu, než jeho kariéru přerušila 1. světová válka; byl právě na letních prázdninách v Čechách a do Anglie se už vrátit nemohl. Později vzpomínal, jak byl nucen narukovat „k boji proti zemi, v níž jsem za čtyři roky poznal vynikající učitele a řadu dobrých přátel“. Sloužil u 28. pěšího pluku, ale přímo na frontě nebyl. Pokračoval v disertačním výzkumu elektrochemických vlastností hliníku (promován 1918 v Praze, 1921 v Londýně). Záhy se habilitoval v oboru fyzikální chemie na nově zřízené Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (1920), kde o dva roky později dospěl k objevu polarografie – metody umožňující přesně určit elektrochemické složení a koncentraci různých látek.

Metoda se celosvětově rozšířila a za její objev byl J. Heyrovský opakovaně navrhován na udělení Nobelovy ceny. Ještě v roce 1947 jeho starší kolega Emil Votoček v dopise litoval: „Počítal jsem s určitostí, že uznají tou cenou Tvoji metodu polarografickou, která se rozšířila po celé zeměkouli. A ono zase nic, a to ke škodě našeho uznání vědy české. To už tedy se Tvého uznání Nobelovou cenou nedočkám.“

15_2.jpg
Foto: Archiv MÚA AV ČR

Prezentaci české vědy v zahraničí pozvedli E. Votoček a J. Heyrovský už založením anglického časopisu Collection of Czechoslovak Chemical Communication (1929). Ještě dlouho po 2. světové válce ČAVU využívala Heyrovského, aby do angličtiny překládal odborné texty mladších kolegů. Šlo nejen o chemii, ale i biologii či geometrii. Jeho široký rozhled lze doložit i tím, že ho ČAVU v roce 1950 pověřila napsáním části Votočkova nekrologu věnované jeho mezinárodním kontaktům a činnosti hudební a lexikografické.

Atmosféra ve vědecké obci se po 2. světové válce měnila. Fakultní členové revolučních národních gard J. Heyrovskému vyčetli, že směl bádat v laboratoři i po uzavření vysokých škol v roce 1939; vymohl mu to chemik Johann Böhm: budějovický rodák, jenž v roce 1935 odmítl říšské občanství a díky J. Heyrovskému přestoupil z Freiburgu na pražskou německou univerzitu.

Přestože šetření na Přírodovědecké fakultě neshledalo J. Heyrovského vinným, očistná komise ČAVU po něm požadovala omluvu, což odmítl, a v červnu 1946 se členství vzdal. To ovšem nikdo nečekal. Přestože se za něj někteří kolegové postavili a na jejich naléhání rezignaci stáhl, dostal se do sociální exkluze. Vědci stvořená a opodstatněná lustrační administrativa se stala nepříjemným aparátem. Překonat nepříjemnou zkušenost se J. Heyrovskému podařilo soustředěním na vědeckou práci. Založil samostatný Polarografický ústav (1950), který byl posléze převeden do ČSAV, a konečně se dočkal Nobelovy ceny za chemii, již převzal 10. prosince 1959. V čele Polarografického ústavu stál do roku 1963. Poté odešel ze zdravotních důvodů do penze. Zemřel 27. března ve smíchovském sanatoriu a je pochován na vyšehradském hřbitově.

Absurdita války mu zkřížila život vlastně dvakrát. Dojem deziluze po druhé válce naznačil v dopise E. Votočkovi 30. srpna 1945: „Měl jsem zde hodně příležitostí uvažovat o různých směrech na téma to be, or not to be.“ Votočkovu snahu obnovit vydávání Collection považoval za nereálnou: „Neměl bych teď už času překládat práce jiných autorů.“ Všiml si, že zahraniční recenze označovaly časopis jako neznámý. Své udělala válečná odmlka, změna politické konstelace a možná i dojem generačního vyloučení. Ačkoli nechtěl Votočkův časopis potopit, svěřil se mu se svým vlastním postojem: „Myslím, že by bylo účelnější, rovnou napsat dobrou věc ve světovém jazyce a poslat ji do světového časopisu.“

TOMÁŠ W. PAVLÍČEK,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.