official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > prosinec  > Knihy

České vydání encykliky Laudato Si‘

17_8.jpg
Foto: Viktor Černoch, Archiv KAV

Významní hosté diskutovali nad encyklikou papeže Františka o péči o společný domov 5. října 2015 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě. Klíčovým tématem druhé Františkovy encykliky je otázka: „Jaký svět chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dětem, které právě vyrůstají?“ Papež František propojuje jak ekologická, tak témata související s ochranou života ve všech jeho podobách s tématy sociálního vývoje ve světě, s chudobou, nerovnoměrností rozdělení zdrojů apod. Dokument je příspěvkem do debaty před summitem k otázkám klimatu a jeho změn, který se konal v Paříži na přelomu listopadu a prosince 2015.

Podle papeže Františka nelze otázku řešit izolovaně, avšak pouze v kontextu životního prostředí. Upozorňuje proto, že se musíme ptát, co je smyslem života, jaké jsou hodnoty a základy společenského života, co je cílem naší práce a vůbec veškerého našeho úsilí. Pokud se nebudeme těmito tématy zabývat, nepovede naše péče o ekologii k výraznějším výsledkům. Papež proto vybízí k ekologické konverzi a předkládá koncept tzv. integrální ekologie, jež se nezabývá jen environmentálními problémy, ale řeší také lidské a sociální otázky.

Encyklika je příspěvkem k dosavadní sociální nauce církve; zaměřením však apeluje na všechny, kdo rozhodují (politici, ekonomové, představitelé nadnárodních korporací…), jakož i vědce, kteří přispívají k poznání o stavu planety a vlivu lidské činnosti.

Hosty večera, který moderovala Daniela Brůhová z Českého rozhlasu a v jehož úvodu vystoupil předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, byli mj. Stanislav Komárek, Marek O. Vácha, Lubomír Mlčoch, Mons. Tomáš Holub (generální sekretář České biskupské konference) a doc. Jaromír Šebek z Historického ústavu AV ČR.

Autorizovaný překlad encykliky je dostupný na http://www.paulinky.cz/Knihovnicka/Encyklika-Laudato-si.

lsd