Cesta našich jabloní do světa a zpět
Zpravodajský web iDNES.cz zaujala jablka Opal. Tato odrůda, která vznikla ve šlechtitelské stanici našeho ústavu, slaví úspěchy po celém světě. Oklikou přes zahraničí teď proniká i na český trh.
Součástí Ústavu experimentální botaniky AV ČR je šlechtitelská stanice v severočeských Střížovicích. Specializuje se na jabloně odolné proti dvěma vážným chorobám – strupovitosti a padlí jabloňovému.
Zdejší odborníci už vyšlechtili celou řadu odrůd s různou barvou plodů a dalšími vlastnostmi. Protože jsou tyto jabloně odolné vůči některým chorobám, mohou pěstitelé snížit počet chemických postřiků nebo se bez nich úplně obejít. Stromky z ÚEB se proto uplatňují také v ekologickém zemědělství.
K nejúspěšnějším střížovickým odrůdám patří Opal, který se dnes pěstuje v USA, v Evropě, na Novém Zélandu i jinde. Jak se prosadil ve světě a proč se o něj čeští ovocnáři začali zajímat teprve nedávno? To se dozvíte ve článku z rubriky Hobby na stránkách iDNES.cz.
Naši šlechtitelé pod vedením inženýra Radka Černého ale neusínají na vavřínech. Dál usilovně pracují na nových odrůdách odolných jabloní. Doufáme, že se chutné a voňavé výsledky jejich snahy co nejdřív dostanou i na pulty českých obchodů.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20180106040459im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/kolar_27/obrazky_popularizace/dalsi_informace/dalsi_info_scicafe_jablka_full2.jpg)
Zralé plody odrůdy Opal.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20180106040459im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/opal_in_supermarkets_in_the_usa_upr.jpg)
Jablka Opal v americkém supermarketu.