Jablka z ÚEB se představila na Akademickém sněmu
Akademie věd ČR klade čím dál větší důraz na využití vědeckých poznatků v praxi. Náš ústav měl tu čest seznámit účastníky Akademického sněmu s jedním příkladem – programem šlechtění jabloně.
Šlechtitelská stanice, kterou u nás vede inženýr Radek Černý, vytváří nové odrůdy jabloně rezistentní vůči strupovitosti a padlí jabloňovému.
Odolné stromky není nutné chemicky ošetřovat proti původcům těchto dvou houbových chorob, případně lze množství postřiků výrazně omezit. Pěstitelé tedy šetří jak svoje finance, tak životní prostředí.
Odrůdy z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se proto těší velké oblibě mezi ovocnáři v Evropě, Americe, Jižní Africe i jinde. Výrazně se prosazují také v ekologickém zemědělství.
Dvanáctého prosince 2017 představili naši šlechtitelé svoje úspěšné odrůdy účastníkům Akademického sněmu. To je vrcholný orgán Akademie věd ČR, který projednává její hospodaření a další strategicky důležité otázky.
Čtyři stovky delegátů a hostů se tak mohly přesvědčit, že práce vědců přináší praktické plody. V případě našich jabloní dokonce velmi chutné.
Akademický sněm jednal v Národním domě na pražských Vinohradech, konkrétně v největším (Majakovského) sále. Expozice šlechtitelů z ÚEB byla v jeho předsálí. Foto Pavlína Jáchimová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR.

Tým, který na sněmu prezentoval šlechtitelský program ÚEB: zleva Květoslava Rabochová, vedoucí stanice inženýr Radek Černý a magistra Veronika Janečková.

Čestné místo zaujímala v expozici jablka Opal®. Tato odrůda slaví velké úspěchy v zahraničí a nyní se dostává i na český trh.

Bonitu si oblíbili hlavně pěstitelé z Jižního Tyrolska, což je významný ovocnářský region na severu Itálie.

Celkem přivezli šlechtitelé jablka zhruba desítky odrůd.



Expozici plodů doplňovaly postery s podrobnými informacemi a tiskové materiály.

Když chcete připravit ochutnávku jablek pro 400 lidí, tento praktický kráječ se vám opravdu hodí.

Všechno je nachystáno a naaranžováno, hosté mohou přijít!

Mezi prvními si prezentaci prohlédla profesorka Eva Zažímalová (druhá zleva), předsedkyně Akademie věd ČR a bývalá ředitelka našeho ústavu.

Následovalo mnoho dalších hostů, kteří ochutnávali, diskutovali a ptali se na detaily šlechtitelského programu.



Opal® na Mezinárodní vesmírné stanici