official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > září  > Popularizace

Vida! To jsem nevěděl…

Kontaktní čočky Otto Wichterleho, polarograf Jaroslava Heyrovského či lodní šroub Josefa Ressla – nejen tyto vynálezy, jež ovlivnily život lidí na celém světě, představila veřejnosti Akademie věd ČR na výstavě v brněnském Science centru Vida!. Atraktivní expozice, kterou 9. července 2015 uvedl předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, je další z popularizačních akcí oslav 125. výročí založení České akademie věd a umění.

21_1.JPG
Fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Úvodem čekají návštěvníky velkoformátové panely, které stručně představují Akademii věd, jakož i vynálezy, na nichž se podílely její badatelské osobnosti (vedle výše zmíněných například objevitel léků na AIDS Antonín Holý, objevitel základních zákonů dědičnosti Gregor J. Mendel a další). Výstava karikatur dvojic „český vynálezce – jeho vynález“, která vznikla pod hlavičkou popularizačního a vzdělávacího projektu AV ČR Otevřená věda III, humor opravdu nepostrádá. Na jednom z plakátů je vzpomenut rovněž „největší český badatel všech dob“ Jára Cimrman, který, jak se všeobecně ví, vynalezl vše, byť nepřízní osudu vždy s nepatrným zpožděním, což jej připravilo o mnohá světová prvenství. Nezůstalo však pouze u plakátů – expozice nabízí i interaktivní modely, které chtějí u mladé generace podpořit zvídavost a hravou formou ukázat principy přístrojů, které nás obklopují či jsou předmětem bádání, jak při zahájení vyzdvihl předseda AV ČR prof. Drahoš.

21_1.JPG

Optické exponáty připravili vědci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR jako součást projektu Science Academy se záměrem převést výsledky základního i aplikovaného výzkumu do laického jazyka, a představit tak úspěchy brněnské vědy. (Na společném projektu participují Ústav fyziky materiálu AV ČR, Hvězdárna a planetárium Brno a Moravian Science Centre Brno; mezi hlavní obory, které popularizují, patří optika, elektromagnetismus a materiálové vědy.) S prvním interaktivním exponátem se návštěvníci seznámili již při vstupu do samotného centra, když společně se vstupenkou obdrželi malou nálepku, v níž se na ploše tři krát tři centimetry skrýval autoatlas a hologramy, které lze vidět pod mikroskopem nebo prostřednictvím laseru. Jak uvedl Jan Pavelka z ÚPT AV ČR, jde o ukázku práce elektronického litografu, kterým se zhotovují bezpečnostní prvky na bankovkách či tramvajenkách. Dále si návštěvníci vyzkoušeli také základní principy fungování přístrojů, které nás obklopují v běžném životě – jmenovitě modely dalekohledu, mikroskopu či lidského oka demonstrující promítání obrazu na sítnici, přičemž jednoduché úkoly umožnily i těm nejmenším stát se ales­poň na chvíli skutečnými vědci.

21_1.JPG

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, který na vernisáži zastupovala dr. Květoslava Stejskalová, se prezentoval prověřenou expozicí Příběh kapky, která již sedm let úspěšně putuje po České republice a dosud na 16 místech ukázala J. Heyrovského nejen jako vědce, zakladatele fyzikální chemie u nás a našeho jediného nositele Nobelovy ceny za chemii, ale i jako člověka (více v AB 12/2009). Polarografii názorně představuje téměř desítka přístrojů-polarografů, které se vyráběly v českých továrnách – od roku 1949 mj. i ve Zbrojovce Brno. Mezi exponáty pochopitelně nechybějí ani dobové fotografie, knihy, odborné časopisy, medaile a například i některé poněkud kuriózní předměty (školní stavebnice, minerál či krabička od sirek), vztahující se k polarografii či osobnosti J. Heyrovského. Doslova lékem na případnou únavu z přívalu nových vědomostí byl odpočinkový kout s projekcí smyčky dokumentů – dobových snímků o J. Heyrovském a polarografii včetně záznamu nobelovského ceremoniálu či snímků doplňujících optickou expozici ÚPT AV ČR. Během výstavy se také jedenkrát v měsíci uskuteční workshop pro žáky základních a středních škol Den pokusů u Heyrovských.

Závěrem dodejme, že v brněnském Science centru Vida!, které bylo zpřístupněno na konci roku 2014, čeká návštěvníky na ploše téměř 5000 m2 přes 150 inter­aktivních exponátů. Stálá expozice sestává z tematických celků Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Samostatná část Dětské science centrum je věnována dětem od dvou do šesti let. V Divadle vědy si lze pro změnu užít pravidelná představení plná zábavných pokusů.

Výstava je přístupná do konce října.

LUDĚK SVOBODA