Novinky

Novinky

24.11.2016
Prof. Josef Michl obdržel Cenu Neuron za přínos světové vědě

Ve čtvrtek 24. listopadu převzal profesor Josef Michl, který mimo jiné působí na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB), prestižní Cenu Neuron za přínos světové vědě. Ocenění již sedmým rokem uděluje Nadační fond Neuron významným představitelům české vědy působícím doma i v zahraničí, kteří ve svém oboru dosáhli významných úspěchů a mohou být pro jiné vzorem a inspirací.



Josef Michl (*1939 v Praze), který kromě ÚOCHB působí také na University of Colorado v Boulderu (USA), patří mezi nejcitovanější vědce českého původu. Vede tým, který vytvořil chemickou stavebnici z molekul. Je autorem stovek vědeckých prací, několika knih a patentů.

„Profesor Josef Michl je jednou z mála osobností, která udiví neuvěřitelnými znalostmi téměř ve všech oborech, nejen v chemii,“ říká o oceněném jeho kolega a bývalý ředitel ÚOCHB Dr. Zdeněk Havlas. „Jeho znalosti v matematice či fyzice jsou naprosto profesionální. Vždy vás udiví hloubkou znalostí a promyšleností každého detailu. Tomu jistě napomáhá i jeho fenomenální paměť. A není to jen reprodukování znalostí, jeho myšlení je vysloveně kreativní, vždy má rozmyšleno, co by se mělo vyřešit, a dokonce, jak by se to mělo řešit. Nikdy se nedá odradit složitostí problému. Dobře to vystihuje jeho pořekadlo: Jednoduché problémy necháme ostatním, my si vybereme to složité.

Za svou vědeckou kariéru získal Josef Michl řadu ocenění a poct, ale Cena Neuron pro něj patří mezi ty nejdůležitější: „Ceny Neuron si vážím více, než jiných uznání, kterých se mi dostalo, protože je dobře známo, že ve své vísce nebývá nikdo prorokem, a pocta z rodného místa je tudíž vůbec nejvyšší.



Se svým vědeckým týmem na Ústavu organické chemie a biochemie se Josef Michl pokouší vyvinout např. materiály pro účinnější a levnější solární panely. Před sebou vidí ale řadu dalších vědeckých výzev.

Rád bych našel struktury a podmínky vhodné pro přípravu umělých dvojrozměrných ferroelektrických povrchů založených na molekulárních rotorech s předem diktovatelnými vlastnostmi. To by mohlo být velice užitečné v elektronice, je to však nesmírně obtížné, a pokud vím, dosud to nikdo nedokázal, ba ani se o to nepokusil. Též bych rád formuloval a ověřil jednoduchá strukturní pravidla pro materiály vhodné pro singletové štěpení, které by byly použitelné k zlepšení účinnosti slunečních článků, a na tom pracuji společně s Dr. Havlasem. Konečně bych také chtěl porozumět mechanismu alkylace zlatých povrchů organokovy, který mi vrtá hlavou. Tato alkylace by mohla být užitečná v molekulární elektronice. V případě, že by zbyl čas, bych docela rád vyvinul nejsilnější neutrální oxidační činidla na světě a studoval vysoce oxidované stavy hmoty,“ plánuje Josef Michl do budoucna.

Blahopřejeme našemu váženému kolegovi a přejeme pevné zdraví a splnění jeho vědeckých snů.

 



Josef Michl (*1939 v Praze) absolvoval chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a po promoci se stal doktorandem u kvantového chemika Rudolfa Zahradníka v Ústavu fyzikální chemie Československé Akademie věd. Poté působil na univerzitách v Houstonu a v Austinu. Po krátkém návratu do Československa odjel v roce 1968 na letní školu kvantové chemie do Norska, z níž se již po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nevrátil. Pracoval jako odborný asistent na univerzitě v Dánsku a posléze přesídlil do Spojených států, kde působil na Utažské univerzitě v Salt Lake City a Texaské univerzitě v Austinu. V roce 1991 se přestěhoval na University of Colorado v Boulderu, kde dodnes vede svoji výzkumnou skupinu. V roce 1986 byl zvolen členem Národní akademie věd Spojených států amerických, jejíž chemickou sekci tvoří zhruba 160 nejvýznamnějších amerických badatelů v oboru. Dva roky poté se stal členem Mezinárodní akademie kvantově-molekulárních věd, jejímž je nyní předsedou. Od roku 1995 je členem Učené společnosti České republiky. V roce 1999 byl zvolen členem Americké akademie umění a věd. Je autorem více než 600 vědeckých prací, několika knih a patentů.
 

 



Nadační fond Neuron na podporu vědy: České vědecké špičky převzaly Ceny Neuron