Novinky

Novinky

29.08.2012
Vzpomínka na Detlefa Schrödera






DS

 

Dr. habil. Detlef SCHRÖDER

* 24.června 1963 - Wilster
† 22.srpna 2012 - Praha




22. srpna 2012 nás zasáhla šokující a zdrcující zpráva o tom, že Detlef Schröder náhle a na vrcholu tvůrčích sil zemřel následkem plicní embolie. Stalo se tak jen den poté, co jsme s ním mohli oslavit dvě radostné a potěšující zprávy. V jedné z nich se oznamovalo to, že se Detlef Schröder stal prvním laureátem Ceny Rudolfa Lukeše udělované Českou chemickou společností za excelentní výsledky vysokého mezinárodního významu v oboru organické, bioorganické a medicinální chemie. Druhá z nich pak obsahovala sdělení, že tým pod vedením Detlefa Schrödera publikoval význačný článek v prestižním časopise Angewandte Chemie. Ani po několika dnech nejsme schopni vstřebat, a vnitřně se vyrovnat s tím, že už se nebudeme potkávat s tím skvělým a věčně veselým chlapíkem, který byl pro všechny kolegou a pro mladší spolupracovníky zvlášť starším "vědeckým" bráchou. S člověkem, jehož zapálení pro vědu, vize, nápady, inspirace a nesmírný přehled po celé chemii, nám dodávaly radost i odvahu do vlastního výzkumu. Lze jen těžko odhadnout, kolik stovek hodin jsme s ním strávili diskusemi nad problémy pokrývajícími celé spektrum chemických věd, od malých molekul v plynné fázi přes katalýzu, organokovovou chemii, až po chemii biologických systémů. Tento široký záběr jdoucí za hranice jeho vlastního oboru fyzikální organické chemie z něj učinil mezinárodně respektovanou vědeckou osobnost, svým významem dalece přesahující hranice České republiky.

Prvních sedmnáct let Detlefovy kariéry je spjato s Technische Universität Berlin, kde působil jako vůdčí tvůrčí osobnost ve skupině Prof. Helmuta Schwarze a kde se také v roce 2007 habilitoval. Ve stejném roce nastoupil na Ústav organické chemie a biochemie AV ČR jako vedoucí vědeckého týmu. V roce 2011 mu byla udělena tzv. "Distinguished Chair" pozice, tedy nejvyšší možná pozice v ÚOCHB, určená nejvýznamnějším vědeckým osobnostem. Kromě stovek prací v prvotřídních chemických časopisech, citovaných více než desettisíckrát, svědčí o kvalitě Detlefovy práce i prestižní ERC Advanced grant udělený v roce 2009, členství v mnoha mezinárodních společnostech, desítky zvaných přednášek, ocenění "Supreme Reviewer" ve dvou neprestižnějších chemických časopisech, pozice vedoucího redaktora v International Journal of Mass Spectrometry, a mnohé další. Detlef zároveň patřil k těm nemnoha hvězdám chemického nebe, které se ochotně chopily i služby vědecké komunitě. V této souvislosti je třeba připomenout jeho aktivní a velmi oceňované působení v Grantové agentuře České republiky.

Přímo v názvu Detlefova ERC Advanced grantu bylo zmíněno stavění mostů mezi chemickými doménami, zejména mezi chemií v plynné a kondenzované fázi. Jsme přesvědčeni, že již dnes lze tento projekt jednoznačně hodnotit jako úspěšně splněný, neboť Detlefovi se podařilo vybudovat mnoho mostů mezi jednotlivými směry výzkumu pěstovanými nejen na ÚOCHB, ale i na dalších akademických institucích v České republice a v zahraničí. Mimoděk tím zároveň vybudoval mosty mezi našimi vědeckými životy. Za to jsme vděční a děkujeme.

Gravitací svého ducha Detlef strhával nás ostatní k tomu, abychom se jej snažili napodobit. Obdobnou prázdnotou a tíži na nás nyní působí ohromná černá díra v prostoru kolem nás, která se zde náhle objevila a která jen stěží půjde zaplnit. Detlefe, budeš nám všem moc chybět!

 

Luboš Rulíšek a Pavel Jungwirth





Vybrané ohlasy na úmrtí Detlefa Schrödera napříč vědeckou komunitou: