Vývoj víceúčelového extrakčního zařízení pro zpracování odpadů z vinařství na produkty s vysokou přidanou hodnotou
Při produkci vína vzniká množství odpadů, pro které nejsou stále vyvinuty vhodné metody zpracování. Dochází tak obvykle k jejich kompostování nebo spalování, i když obsahují značné množství bioaktivních látek, které mohou najít uplatnění v zemědělství, kosmetice nebo potravinářství. Cílem projektu je v prvním roce řešení otestovat extrakční metody a optimalizovat jejich provozní parametry pro zpracování révy a matoliny a navrhnout a sestavit funkční vzorek multifunkčního laboratorního zařízení. To umožní kombinovat různé extrakční postupy (Soxhletovu a ultrazvukovou extrakci, maceraci, regulaci teplot a tlaku), čímž nabídne potenciál pro zpracování mnoha druhů rostlinných odpadů. Ve druhém roce bude provedeno zvětšení do (polo)provozního měřítka s cílem ověření technologie.