V olomouckém interaktivním muzeu vědy Pevnosti poznání chystáme 22. 3. 2018 slavnostní otevření instalace přibližující výzkum olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky. Animátoři z Pevnosti poznání přijeli na naše pracoviště proto, aby načerpali inspiraci a vymysleli, jak dětským návštěvníkům přiblížit co nejzajímavěji naši práci.
O tom, co jsou to zdravé potraviny, kterých látek v nich obsažených se máme obávat a které naopak prospívají našemu zdraví, se diskutovalo 7. 12. 2017 v Akademii věd ČR. Seminář, jehož cílem bylo informovat veřejnost o tom, které potraviny jsou přínosné pro zdraví a na co si dávat pozor při jejich výběru, se těšil velkému zájmu. Zúčastnili se lidé různého věku i profesí, studenti, senioři, ekologové, vědci i kuchaři.
Velký zájem byl letos o prohlídku naší laboratoře v rámci Týdne vědy a techniky. Olomoucké Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin navštívilo na 250 zájemců.
Budova Akademie věd ČR patřila 6. listopadu debatám o potravinách, jejich šlechtění, kvalitě a vlivu na zdraví člověka. Týden vědy a techniky totiž letos zahájil výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, jehož koordinátorem je vedoucí naší laboratoře prof. Jaroslav Doležel.
Výzkum dědičné informace planých předchůdců pšenice, na kterém se podílí olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a maďarský vědec István Molnár, usnadní šlechtění odolnějších odrůd. Individuální vědecko-výzkumný pobyt maďarského vědce v České republice podpořil evropský grant Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Projekt byl nyní vybrán mezi třicet nejzajímavějších, které se dnes budou prezentovat v Bruselu.
Z elitního německého Ústavu Maxe Plancka pro výzkum šlechtitelství rostlin v Kolíně nad Rýnem přechází do laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci (ÚEB), kterou řídí rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel, celá výzkumná skupina.
Letní etapa květinové výstavy Flora Olomouc, která je nejstarší v České republice, přilákala na 30 tisíc návštěvníků. Mnoho z nich se zastavilo u stánku Ústavu experimentální botaniky, který představoval nově vzniklou Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum.
Vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR, v. v. i. mají svůj stánek na mezinárodní výstavě Flora Olomouc. Představují v něm především nově vzniklou Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum, unikátní pracoviště, které nemá v České republice obdoby.
Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého.
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky.