Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.
V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.
Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace příslušné vědce, nebo RNDr. Jan Martince CSc. (martinec@ueb.cas.cz), nebo Mgr. Markétu Fílovou (filova@ueb.cas.cz).
Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.
Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky
15.02.2018 - 16:02
Česká edice známého populárně-vědeckého magazínu otiskla v čísle listopad–prosinec 2017 komerční prezentaci našeho ústavu. Čtenáři se tak dozvěděli, na jakých hlavních tématech pracujeme.
|
14.12.2017 - 16:06
Život by neexistoval bez membrán oddělujících buňky od okolí či různé prostory uvnitř buněk. Výzkum membrán je proto velmi důležitý. Vědci, kteří se mu věnují, se u nás sešli na neformální konferenci.
|
08.02.2018 - 16:23
Dnešní zemědělství se neobejde bez herbicidů – přípravků hubících plevely. Mnoho takových látek působí na plevele stejně jako vysoké dávky rostlinného hormonu auxinu.
|
12.12.2017 - 20:13
Akademie věd ČR klade čím dál větší důraz na využití vědeckých poznatků v praxi. Náš ústav měl tu čest seznámit účastníky Akademického sněmu s jedním příkladem – programem šlechtění jabloně.
|
07.02.2018 - 16:27
Zažijte vědu na vlastní kůži! V březnu a dubnu 2018 si u nás můžete vyzkoušet práci rostlinných biologů. Nabízíme jeden program pro mladší děti a dva pro odrostlejší či dospělé zájemce.
|
05.12.2017 - 17:31
Vědci z naší olomoucké laboratoře analyzují DNA banánovníků, aby pomohli vyšlechtit odrůdy odolné vůči chorobám. Česká televize informovala o tomto výzkumu v hlavních zprávách i v magazínu Věda 24.
|
19.01.2018 - 15:29
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) uspořádal velkou degustaci jablek ze sklizně 2017. U 43 odrůd se hodnotila jejich chuť, vůně, konzistence, šťavnatost a další vlastnosti.
|
16.11.2017 - 21:59
Zajímá vás kvalita potravin, plýtvání jídlem, genetické modifikace nebo netradiční zdroje výživy? Pak vám doporučujeme záznamy přednášek, které na tato témata zazněly během Týdne vědy a techniky 2017.
|
15.12.2017 - 15:38
Vám všem, kdo jste letos na internetu sledovali naši práci nebo jste navštívili některou z našich akcí, děkujeme za přízeň v roce 2017. A přidáváme malý dárek – hru, která potěší děti i dospělé.
|
14.11.2017 - 16:36
Týden.cz přinesl rozhovor s profesorem Jaroslavem Doleželem, vedoucím našeho Centra strukturní a funkční genomiky rostlin. Přečtěte si, jak může moderní věda pomáhat v boji s hladem.
|