Hledání kódu života. Tak se jmenuje nová část expozice v Pevnosti poznání, kterou připravilo ve spolupráci s interaktivním muzeem vědy olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie vědy ČR.
Ústav experimentální botaniky, pracoviště Olomouc, zaměstná pracovníka na pozici zahradník/zahradnice. Jsme součástí Akademie věd České republiky a věnujeme se základnímu výzkumu v oblasti genetiky rostlin.
První Aplikační laboratoř Akademie věd ČR (AV ČR), která propojuje české vědce se šlechtiteli a zemědělskou sférou slaví rok od svého vzniku.
Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum pořádá společně s Výzkumným ústavem šlechtitelským a ovocnářským v Holovousech seminář Šlechtění ovocných stromů. Jeho cílem je propojit nejnovější vědecké poznatky s praxí.
Světová populace roste a vědci stojí před zásadní otázkou, jak zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety. Aby lidstvo v budoucnu nehladovělo, musí se výnosy postupně zvýšit na dvojnásobek dnešního stavu. Dosažení tohoto cíle je však ztěžováno úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem.
V olomouckém interaktivním muzeu vědy Pevnosti poznání chystáme 22. 3. 2018 slavnostní otevření instalace přibližující výzkum olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky. Animátoři z Pevnosti poznání přijeli na naše pracoviště proto, aby načerpali inspiraci a vymysleli, jak dětským návštěvníkům přiblížit co nejzajímavěji naši práci.
O tom, co jsou to zdravé potraviny, kterých látek v nich obsažených se máme obávat a které naopak prospívají našemu zdraví, se diskutovalo 7. 12. 2017 v Akademii věd ČR. Seminář, jehož cílem bylo informovat veřejnost o tom, které potraviny jsou přínosné pro zdraví a na co si dávat pozor při jejich výběru, se těšil velkému zájmu. Zúčastnili se lidé různého věku i profesí, studenti, senioři, ekologové, vědci i kuchaři.
Velký zájem byl letos o prohlídku naší laboratoře v rámci Týdne vědy a techniky. Olomoucké Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin navštívilo na 250 zájemců.
Budova Akademie věd ČR patřila 6. listopadu debatám o potravinách, jejich šlechtění, kvalitě a vlivu na zdraví člověka. Týden vědy a techniky totiž letos zahájil výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, jehož koordinátorem je vedoucí naší laboratoře prof. Jaroslav Doležel.
Výzkum dědičné informace planých předchůdců pšenice, na kterém se podílí olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a maďarský vědec István Molnár, usnadní šlechtění odolnějších odrůd. Individuální vědecko-výzkumný pobyt maďarského vědce v České republice podpořil evropský grant Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Projekt byl nyní vybrán mezi třicet nejzajímavějších, které se dnes budou prezentovat v Bruselu.