Anotace |
Novorozenecký mázek (vernix caseosa) je bílá sýrovitá hmota, která pokrývá pokožku novorozenců. Plní řadu funkcí před porodem i v několika následujících dnech po porodu. Hlavním úkolem mázku je ochrana kůže před macerací a později před vysycháním, teplotní regulace a antimikrobiální ochrana. Mázek slouží např. jako diagnostické kritérium pro zralost plodu a zdravotního stavu matky před porodem, případně pro prognózu hmotnosti novorozence. S novorozeneckým mázkem je spojován i výskyt některých zdravotních komplikací matek i novorozenců. Mázek je složen z vody, lipidů a proteinů. Lipidová složka obsahuje cholesterol estery a voskové estery, triacylglyceroly, ceramidy, fosfolipidy a další třídy lipidů.
Cílem tohoto projektu je co možná nejpodrobněji charakterizovat lipidy novorozeneckého mázku z využitím moderních chromatografických a hmotnostně spektrometrických metod. Budou využity dva přístupy. Prvním z nich je klasická analytika založená na separaci lipidů na jednotlivé třídy a následná podrobná analýza jednotlivých lipidů pomocí HPLC/MS. Druhým je lipidomický přístup založený na přímé infuzi lipidového extraktu do hmotnostního spektrometru s vysokým rozlišením. K dispozici jsou HPLC a UHPLC systémy s hmotnostním detektorem umožňujícím měřit při nízkém (iontová past) nebo vysokém (orbitrap) rozlišení. Výsledky budou zpracovány statisticky. Budou sledovány rozdíly ve složení mázku u novorozenců v závislosti na termínu porodu, pohlaví dítěte a dravotního stavu matky a dítěte. Projekt bude řešen ve spolupráci Gynekologicko-porodnickou klinikou 1. lékařské fakulty UK v Praze.
|