Podaří se najít potraviny pro budoucnost?
Tak se ptá v titulku svého článku populárně-vědecký web 21. století, který píše o práci našich biologů z olomouckého Centra strukturní a funkční genomiky rostlin.
Jak roste počet lidí na Zemi, musí logicky růst i sklizeň nejdůležitějších plodin – hlavně pšenice a dalších obilnin.
Aby se toho podařilo dosáhnout, potřebuje svět nové odrůdy s vyšším výnosem, ale i větší odolností proti chorobám, suchu nebo horku. Při jejich šlechtění může výrazně pomoci znalost kompletní genetické informace (genomu) příslušných druhů rostlin.
Jenže genomy obilnin jsou obvykle velké a složitě uspořádané. Rozluštit informaci, která je v nich „zapsaná“, proto není žádná hračka. Naopak – jde o jednu z největších výzev současné biologie.
Olomoučtí vědci pod vedením profesora Jaroslava Doležela se jí však nezalekli. A vyvinuli originální metodu, která čtení komplikovaných genomů výrazně zrychluje.
Víc už se dozvíte ve článku na 21stoleti.cz.
Ještě dodejme, že profesor Doležel neřídí jen Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin, ale zároveň také koordinuje výzkumný program Potraviny pro budoucnost.
Ten sdružuje odborníky ze sedmi ústavů Akademie věd ČR i z dalších institucí. Jejich společným cílem je zajistit dostatek kvalitních potravin v příštích letech a desetiletích.
Pšenice naduřelá patří k méně známým obilninám. Foto: Jan Kolář.