Intranet English

Aktuality

FGÚ získal grant PharmaBrain (25.5. 2018)

Fyziologický ústav se stal jako spoluřešitelské pracoviště účastníkem projektu PharmaBrain. Projekt se soustředí na roli glutamátergní neurotransmise u neuropsychiatrických a neurovývojových chorob v klinické praxi i experimentálních modelech. Tento směr výzkumu má na zúčastněných pracovištích dlouholetou tradici a vysokou reputaci na mezinárodní úrovni. Svým uspořádáním navazuje a kvalitativně posunuje předchozí úspěšná centra (Centrum Neuropsychiatrických Studií, Centrum Neurověd) a současně rozvíjí výsledky získané v řadě grantových projektů. Koncept je založen na translačním přístupu výzkumu v biomedicíně. Soustředí se na úzké propojení základního a klinického výzkumu zaměřeného na zlepšení znalostí o příčinách a mechanismech vzniku poruch CNS, které povedou k zlepšení diagnostiky a výběru optimálních terapeutických postupů.  Více

FGÚ získal grant v programu Horizont 2020 (21.5. 2018)

Fyziologický ústav se stal jako spoluřešitelské pracoviště účastníkem projektu (H2020 EPTRI) v programu Horizont 2020 zaměřeném na výzkumné infrastruktury. Cílem této infrastruktury je síť pracovišť zaměřených na inovativní translační výzkum v oblasti pediatrické medicíny a vývoje nových léčiv. Více

 

            

Veletrh vědy 2018 (9.5. 2018)

Zajímá Vás, jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarktu myokardu? Dokážete se orientovat ve vlastním těle? Víte, jak tikají vaše biologické hodiny a jakou máte paměť?

Navštivte stánek vědců z Fyziologického ústavu AV ČR. Ukážeme Vám, jak zkoumáme fungování lidského těla a jeho nemoci od molekuly po celý organismus. Čekají na vás praktické úkoly ze světa fyziologie a za vyluštění vědecké tajenky získáte odměnu. Těšíme se na vás na stánku Fyziologického ústavu AV ČR.

Veletrh vědy se koná od 7. do 9. června 2018 v PVA Letňany. Otevřeno je vždy od 10 do 18 hod. Vstup je zdarma, bez nutnosti rezervace.

Více informací


 

Metabolomika v klinickém výzkumu (16.4. 2018)

Ve dnech 10.–11. dubna 2018 proběhlo v Leidenu symposium organizované Leiden University (Nizozemsko) a firmou SCIEX (Francie) zaměřené na aplikaci metabolomiky v klinickém výzkumu a přírodních vědách. V rámci vyzvané přednášky vedoucího oddělení Metabolomiky doc. Ing. Tomáše Čajky, Ph.D. byly prezentovány nejnovější trendy v dané oblasti.


Zleva: Martin Giera, Cyrus Papan, Tomáš Čajka, Isabelle Kolher, Anita Hidasi a Thomas Hankemeier

Foto: zdroj SCIEX

SUMMER COURSE FOR MEDICAL STUDENTS (3.4. 2018)

Project Increasing the quality of education at Charles University and its relevance to the needs of the labor market

Reg. No. CZ.02.2.69/0.0./0.0/16_015/0002362

The one-week summer course on Advances in Selected Areas of Biomedicine for Students of Medical Faculties will be held in July 9-13, 2018.

The course will focus on acquiring new knowledge and practical experience with biomedical research. The aim is to increase the qualification of graduates of medical faculties of the Charles University in Prague in the field of biomedical research and to increase their interest in postgraduate education.

The course will take place in three Prague institutes of the Academy of Sciences of the Czech Republic (Institute of Physiology, Institute of Molecular Genetics and Institute of Organic Chemistry and Biochemistry) and will have both theoretical (lectures) and practical part (demonstrations).

The course is intended primarily for 1st and 2nd year students, it will be in English and its capacity is limited to 20 participants. Deadline for application is May 31. Applicants will be selected on a first come, first-serve basis. During the course, students will be provided accommodation and boarding.

The course is included in the program of the 2nd Faculty of Medicine within the project of the Ministry of Education, Youth and Sports entitled "Improving the quality of education in the UK" and its relevance to labor market needs.


PRELIMINARY PROGRAM


APPLICATION

 


 

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR