Intranet English

Aktuality

Barbora Heřmanovská zvítězila na Studentské vědecké konferenci 1. LF (28.6. 2018)

Barbora Heřmanovská z oddělení Molekulární neurobiologie získala 1. místo za přednášku: „In vivo model fokální kortikální dysplázie na podkladě somatické mutace v mTOR signální kaskádě – nová cesta k porozumění mechanismů epileptogeneze“ v rámci Studentské vědecké konference 1. lékařské fakulty.

 

 

 

40. celostátní přehlídka SOČ (20.6. 2018)

V neděli 17.6. 2018 v Olomouci vyvrcholila 40. celostátní přehlídka SOČ (středoškolská odborná činnost) vyhlášením vítězů všech kategorií a předáním cen. Letos se soutěže zúčastnili autoři 1 692 odborných prací ze středních škol a gymnázií z celé České republiky, z nichž se téměř 280 probojovalo do celostátního finále. Dle hodnocení porotců je možné 21% obhajovaných prací označit  za mimořádné.

V kategorii Zdravotnictví je pravidelně vyhlašovaná Cena ředitele Fyziologického ústavu AV ČR. 1. místo v této kategorii obsadil Alexandr Zarivnij (Církevní gymnázium Německého řádu, Olomouc) se svou prací: Inhibice glutamátové excitotoxicity v glaukomu lipozomy. Na 2. místě se umístila Kateřina Kudličková (Gymnázium Brno-Řečkovice) s prací: Tajemné proteiny z RNFT rodiny v mezibuněčné signalizaci a nádorech II a na 3. místě byla Veronika Slonková ( Gymnázium Šlapanice) s prací: Genetická predispozice EMMPRINu/CD 147, MMP-9 TIMP-2 a faktoru V Leiden u pacientů s chronickým žilním onemocněním. Všem vítězům srdečně gratulujeme a přejeme hodně energie do další práce!

Videozáznam předávání cen

Více o soutěži


Kategorie Zdravotnictví - 1. místo: Alexandr Zarivnij

Rekordní zájem o stáže Otevřené vědy. Stáže FGÚ patří mezi pětici nejžádanějších! (13.6. 2018)

Na stáže pro středoškolské studenty v rámci projektu Otevřená věda se letos přihlásil rekordní počet zájemců. Celkem se přihlásilo 434 studentů, kteří podali 1028 přihlášek. Stáže v roce 2018 povede 96 lektorů z 35 ústavů Akademie věd ČR, kteří vypsali přes sto témat, z kterých si mohli středoškolští studenti vybírat. Stáže ve Fyziologickém ústavu patřily mezi 5 nejžádanějších (z celkem 116 nabízených):

1. Velká síla malých RNA – ÚMG

2. Diagnóza: rakovina zákeřná – Ing. Andrea Brázdová, Ph.D., Oddělení bioenergetiky, FGÚ

3. Mikrobiom trávicího traktu člověka – ÚŽFG

4. Sledování růstu a chování buněk hladkého svalu aorty ve statickém a dynamickém systému  – RNDr. Jana Musílková, CSc. Oddělení biometeriálů a tkáňového inženýrství, FGÚ

5. Víte, kde bereme energii? Přijďte to zjistit! – Mgr. Jana Kovalčíková, Oddělení bioenergetiky, FGÚ

Stánek FGÚ na Veletrhu vědy 2018 (11.6. 2018)

V minulém týdnu proběhl v PVA Letňany Veletrh vědy, kde se ústav veřejnosti prezentoval svým stánkem. Akce byla velmi úspěšná s rekordní návštěvností 24 tis. lidí za tři dny. Stánek FGÚ se svými rozšířenými aktivitami se setkal s velkým ohlasem návštěvníků. Zároveň se ústav prezentoval i v panelové diskusi "Léčba 21. Století“, kde vystoupili doc. Jakub Otáhal, Dr. Tomáš Mráček a Ing. Josef Prchal před zcela zaplněným sálem.

 

 

Aleš Stuchlík obdržel titul DSc. (28.5. 2018)

Aleš Stuchlík a dalších čtrnáct excelentních vědců převzalo 23. května na slavnostním ceremoniálu v prostorách Knihovny Akademie věd ČR titul „doktor věd“ (ve zkratce DSc.). Tento titul, který se uděluje od roku 2003, náleží mimořádným vědeckým osobnostem jako výraz jejich zvláště vysoké kvalifikace. Ocenění laureátům předala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Titul „doktor věd“ představuje v současnosti v České republice nejvyšší vědeckou kvalifikaci v profesní kariéře vědce. Jedenáct z čerstvých nositelů titulu přitom působí na pracovištích Akademie věd ČR a čtyři na vysokých školách. Více


 

 

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR