Previous Next
Kapitoly z korpusové versologie — cesta správným směrem JIŘÍ MILIČKA Ve středoevropském prostoru se nikdy příliš nezdůrazňovala dichotomie mezi science a humanities, jak ji chápe...
Historia literaria v kulturách vědění LENKA ŘEZNÍKOVÁ Podobně jako další oblasti společenských věd také dějiny vědění prošly v posledních desetiletích...
Vědec a kulturní politik Arnošt Kraus VÁCLAV MAIDL Ve dnech 5.–6. října 2017 se na FF UK v Praze v Hybernské ulici konalo mezinárodní symposium Der...

Literární kronika první republikyReprezentativní obrazově-výkladová publikace určená širší veřejnosti, která v celkem 21 kapitole soustředěných vždy k jednomu roku z intervalu 1918–1938 přiblíží formou kalendária, tematického výkladu o vybraných jevech (např. knižní trh, pražská německá literatura, Podkarpatská Rus v literatuře, literární ceny, cenzura, spisovatelská sdružení, import a export literatury atd.) a interpretací vybraných děl klíčové události a jevy prvorepublikové literární kultury.

Publikace  vzniká ve spolupráci Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Památníku národního písemnictví a Střediska společných činností AV ČR, v. v. i., a za podpory Ministerstva kultury ČR.

Ve středu 12. září 2018 od 17:00 vás Ústav pro českou literaturu AV ČR srdečně zve na přednášku Současná slovenská literatura (2017–2018), která se koná v rámci již tradičních Česko-slovenských konfrontací/konfrontácií.

Ke 140. výročí narození Jakuba Demla vychází v ÚČL AV ČR kniha Poznávám krásu Vašich krajin. Vzájemná korespondence Jakuba Demla a Otokara Březiny, na které se edičně podílely E. Davidová, Š. Kořínková, I. Mrázková, D. Iwashita a B. Podaná.

V Ústavu pro českou literaturu AV ČR právě vychází publikace Michala Kosáka a Jiřího Flaišmana Editologie (Od náčrtu ke knize) jako 9. svazek edice Varianty.

Ústav pro českou literaturu AV ČR vydal almanach z konference a setkání čtenářů v Tasově 2016 a Praze 2017 Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? Jakub Deml a literární tradice, který edičně připravila Daniela Iwashita.  

V nakladatelství Academia právě vyšla kniha Pavla Janouška ... a další studie. Autor navazuje na svou starší publikaci Černá kočka aneb Subjekt znalce v myšlení o literatuře a jeho komunikační strategie (Academia 2012).

Ústav pro českou literaturu AV ČR vyhlašuje veřejné výběrové řízení na obsazení pozice odborný bibliograf – pracovník Biografického archivu.

Slovník české literatury po roce 1945banner 300dpi Bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 České literární osobnosti Databáze literárních cen banner bp Thesaurus českých meter 1795–1825  Česká elektronická knihovna Digitalizovaný archiv časopisů Edice E Literatura ke stažení Česká literatura: Časopis pro literární vědu Elektronický katalog knihovny  Studentská literárněvědná konference  bohemistika Slovník českých nakladatelství 1849-1949 dapl-banner tym2 cvi2 dcm2 euf2 fre2 gun2