Intranet English

Aktuality

Fyziologický ústav patří k nejúspěšnějším žadatelům v projektu výzkumné spolupráce s USA (2.11. 2018)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zveřejnilo výsledky veřejné soutěže VES18USA v programu mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji INTER-EXCELLENCE, podprogramu INTER-ACTION se zahájením řešení projektů v roce 2019. V soutěži bude podpořeno 46 projektů celkovou částkou 310 421 000 Kč. Nejúspěšnějšími žadateli byly Univerzita Karlova s šesti a Fyziologický ústav AV ČR se třemi podpořenými projekty. S 23 projekty uspěly ústavy Akademie věd ČR, 20 projektů budou realizovat vysoké školy a 3 projekty připadají na ostatní veřejné výzkumné instituce. Podrobné výsledky naleznete zde.

„Původní předpoklad byl 250 milionů. Vysoký počet kvalitních projektů byl pádným argumentem pro to, abychom alokaci navýšili o dalších 60 milionů. Opravdu vysoký zájem i kvalita projektů je o to více potěšující i vzhledem ke skutečnosti, že Spojené státy americké patří mezi klíčové strategické partnery České republiky v bilaterální výzkumné spolupráci,“ uvedl k vyhlášení výsledků pověřený náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Pavel Doleček s tím, že k navýšení budou mj. využity i nároky z nespotřebovaných výdajů na výzkum a vývoj resortu. Cílem soutěže je podpora spolupráce českých výzkumných pracovišť a jejich partnerských pracovišť v USA podle Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o vědecko-technické spolupráci ze dne 2. května 2008. Prostředky pokrývají náklady českého účastníka projektu. V USA neexistuje centrální zdroj financování česko-americké spolupráce. Partner si musí zajistit financování americké části spolupráce na projektu buď z prostředků vlastní instituce, příslušné grantové agentury, nebo z prostředků soukromých agentur/jiných zdrojů.

Barbora Heřmanovská zvítězila na Studentské vědecké konferenci lékařských fakult (24.10. 2018)

Barbora Heřmanovská z oddělení Molekulární neurobiologie získala první cenu v Preklinické a teoretické sekci na Studentské vědecké konferenci lékařských fakult České a Slovenské republiky za svůj výzkum na téma "In vivo model fokální kortikální dysplazie na podkladě somatické mutace v mTOR signální kaskádě - nová cesta k pochopení mechanismů epileptogeneze".


 

František Vyskočil obdržel Cenu předsedkyně AV ČR za popularizaci výzkumu (17.10. 2018)

V úterý 16. října 2018 v Lannově vile v Praze udělila předsedkyně AV ČR prof. Eva Zažímalová významným vědcům ceny Akademie věd ČR za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Cenu předsedkyně AV ČR za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovaci obdržel prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., prof. h. c., neurofyziolog a současně celoživotní popularizátor vědy v tištěných médiích, jako je časopis Vesmír, ale i v rozhlasových či televizních pořadech. „My sami se při propagaci vědy vzděláváme a sami se učíme, jak učit,“ konstatoval Vyskočil v děkovné řeči. Úplná zpráva

 

Pozvánka na přednášku "Hypertenze a chronické onemocnění ledvin - příčiny a důsledky" (18.9. 2018)

Dovolujeme si vás pozvat na další přednášku z cyklu "Lidské tělo ve zdraví i nemoci" s názvem "Hypertenze a chronické onemocnění ledvin - příčiny a důsledky". RNDr. Ivana Vaněčková, DSc. a prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc. představí experimentální výzkum hypertenze a léčbu nemocí ledvin. Místo a termín konání: 3. října 2018, 17:00, Akademie věd ČR, Národní 3. Doporučujeme rezervaci míst předem.  

David Kala obdržel ocenění za nejlepší poster (3.9. 2018)

David Kala získal ocenění za nejlepší poster na 13. Evropske epileptologicke konferenci ve Vidni, 26. - 30. srpna 2018. Poster: Parameters suitable as biomarker of postischemic epileptogenesis, autoři: David Kala, Jan Svoboda, Antonín Pošusta, Jiří Lisý, Vlastimil Šulc, Petr Jánský, Aleš Tomek, Petr Marusič, Přemysl Jiruška, Jakub Otáhal.


Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR